ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ κ.Σόιμπλε

vasilis_valamvanosΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είναι να στεφθούν με επιτυχία  οι επαφές Κορυφής του καλοκαιριού, ώστε να διατηρηθεί ζωντανό το Success story και να περάσει η χώρα από την βαθειά ύφεση στο δρόμο της ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η επερχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο: «Η ΕΕ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ τα χρήματά της πίσω»:

– “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει ποτέ τα χρήματα που της δάνεισαν για να τη «σώσουν». Η τρέχουσα συζήτηση για το εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά μέσω των μεταρρυθμίσεων, της αύξησης των φόρων και της περικοπής δαπανών ώστε να κερδίσει την επόμενη δόση του σχεδίου διάσωσης, δεν έχει πολύ μεγάλο νόημα. Εάν η Ελλάδα αφεθεί μόνη της ή απομακρυνθεί, οι πιστωτές της στην Ευρωζώνη θα χάσουν τα χρήματά τους. Αυτό το γνωρίζουν σίγουρα τόσο οι Έλληνες, όπως και οι Γερμανοί»

 – «Γνωρίζουν επίσης ότι το ποσοστό του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας είναι πολύ χειρότερο συγκριτικά με την περίοδο έναρξης των δανείων, όταν το χρέος της ανέρχονταν μόλις στο 129% του ΑΕΠ, και γι’ αυτό η όποια συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Ελλάδας μοιάζει με ανέκδοτο»

– «Το χρέος της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ της ανήλθε στο 157% στα τέλη του προηγούμενου έτους, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση που μείωσε δραστικά την αξία του χρέους που κατείχαν οι ιδιώτες. Το 2012, το δημόσιο έλλειμμα ήταν στο 10% σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, παράλληλα με ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 26,8%, την πενταετή συρρίκνωση του ΑΕΠ και την περαιτέρω ύφεση του 4,4% που αναμένεται για το τρέχον έτος»

– «Οι μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα ήταν βεβιασμένες και ανεπαρκείς, παρά την υποτιθέμενη πίεση. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε διαδοχική αναθεώρηση του ελληνικού δανείου και η διαρκής (αν και απίθανη) απειλή ότι οι πιστωτές της Αθήνας θα αποχωρήσουν εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι που έχουν θέσει, δεν ωφελούν την ιδιωτική οικονομία στην Ελλάδα. Ούτε η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη παρήγαγε μια οικονομική αναγέννηση. Αντιθέτως, επιδείνωσε τη δυσλειτουργία και την ξενοφοβία της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα».

– «Η διαγραφή των χρεών για την Ελλάδα θα ήταν δύσκολη από πολιτικής απόψεως -ένας λόγος για τον οποίο η Άγγελα Μέρκελ δεν επιθυμεί καν να συζητήσει το θέμα παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μόνη της να επωμιστεί το κόστος αυτού που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ένα κοινό λάθος. Είναι καιρός να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, ακριβώς όπως οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα υπέστησαν αναδιάρθρωση για το ελληνικό χρέος τον περασμένο χρόνο».

 ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ και με δεδομένο ότι το «εσωτερικό μέτωπο» στη χώρα εξ αιτίας των φόρων, της ανεργίας, της ανέχειας και των απρογραμμάτιστων, «τυφλών» απολύσεων στο Δημόσιο, δεν αντέχει άλλο, η διατήρηση του success story, απαιτεί γενναία μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ των υπαλλήλων της τρόικας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, διεκδικώντας μαχητικά το «ok» από τον Σόιμπλε και τον Ομπάμα.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ. Ούτε η αριθμολαγνεία των δανειστών. Από εδώ και μπρος, τα χειρότερα, που σίγουρα υπάρχουν, δεν είναι στην ελληνική αρμοδιότητα και εξουσία.

Ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η Ελλάδα  είναι ένα νέο κούρεμα τουλάχιστον  30% στο σύνολο των δανείων της χώρας, κάτι που μεταφράζεται σε 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα χρήματα, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, θα κληθούν να τα πληρώσουν οι Γερμανοί και ο πλούσιος (με δική μας συμμετοχή – χορηγία,  επί χρόνια) «Βορράς».

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ…ΓΕΙΑ ΣΑΣ…

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]