ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΜΠΑΡΝΙΕ: Θα «κουρεύονται» λογαριασμοί πάνω από 100.000 ευρώ για τη σωτηρία τραπεζών

Την πρότασή του που αναφέρεται στον τρόπο σωτηρίας των υπό κατάρρευση τραπεζών ανέλυσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αποτελεί από το 2015 ύστατη λύση, με τους μετόχους κατ’ αρχάς, τους επενδυτές και τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ στη συνέχεια, να συμβάλλουν στην επιχείρηση διάσωσης τραπεζικών ιδρυμάτων υπό χρεοκοπία.

«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρνιέ.

Ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του στο άτυπο Συμβούλιο των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της και την εφαρμογή της από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.