ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ- ΕΚΛΟΓΕΣ: 4 αυτονομιστικά κόμματα πήραν το 60% των ψήφων αλλά ο Πρόεδρος Α.Μας έχασε και η απόσχιση από την Ισπανία … αναβάλλεται

Η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος CiUτου Προέδρου  Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών.

«Είναι σαφές ότι δεν λαμβάνουμε την πλειοψηφία, είμαστε πολύ κάτω από τα αποτελέσματα που είχαμε πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Αρτουρ Μας προς τους οπαδούς του εθνικιστικού CiU.

«Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της», συμπλήρωσε.

Ο Αρτουρ Μας που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία αρνείται να παραχωρήσει στην Καταλονία αυξημένη φορολογική αυτονομία, είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις εκλογές, ελπίζοντας να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, για την υποστήριξη του σχεδίου διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα αναμένεται να αποτελέσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Καταλονίας,

–          Το εθνικιστικό CiU συγκεντρώνει προς το παρόν 50 έδρες, από 62 που είχε.

–          Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασιάζοντας τις έδρες του, συγκεντρώνει 21 έδρες. Δύο άλλα αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί άλλες 15 έδρες.