ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ θα μελετήσουν τα… αμελέτητα: “Η ελληνική οικονομία το 2020”!!!…

Μπορεί να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, μπορεί πολίτες και επιχειρηματίες να μην ξέρουν πόσα και επί πόσο θα πληρώνουν φόρους επί φόρων, αλλά από μελέτες, πάμε καλά! Μελέτες, όχι τι θα γίνει το 2014, ας πούμε, αλλά σε δέκα χρόνια. Τι να πει κανείς; Βρήκαν δουλειά πάλι οι καθηγητές…

Την εκπόνηση λοιπόν  δεκαετούς πλάνου για την ελληνική οικονομία ανέθεσαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη, η μελέτη θα αφορά τρία ζητήματα:

-Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία το 2020. Αυτό αφορά τα μακροοικονομκά στοιχεία.

-Ποιοι κλάδοι θα τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης τα επόμενο χρόνια μέχρι το 2020.

-Με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί, στο ιδανικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί πώς πρέπει να είναι το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ.

Πάντως ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή μελέτη αλλά για έναν «οδηγό» για την κυβέρνηση και τις αγορές.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «Δεν είμαστε  κατευθυνόμενη οικονομία. Επομένως δεν πάμε να υποδείξουμε στον κάθε επιχειρηματία τι θα κάνει. Κατά βάση πάμε να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε με τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το κράτος, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΤΕΑΝ κτλ, με τον καλύτερο τρόπο».