ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Μία μακρά λίστα ενεργειών που έγιναν και θα γίνουν στις επόμενες ώρες ήταν το αποτέλεσμα κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε στην Κεφαλονιά, με παρόντες υπουργούς, γενικούς γραμματείς υπουργείων, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, του δημάρχου Κεφαλονιάς και άλλων αξιωματούχων.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

1)καταβολή ενοικίου για 2 χρόνια σε όσους έχουν πιστοποιημένο πρόβλημα στέγασης

2) Η αποκατάσταση των ζημιών, εκεί όπου μπορούν να γίνουν, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος

3) Δημιουργία οικισμού με σπίτια διαφόρων κατηγοριών, με όλες τις αναγκαίες υποδομές για όσους δεν μπορούν να νοικιάσουν. Οι τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν οι οικισμοί αυτοί θα καθοριστούν από τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κεφαλλονιάς.

Για την ενημέρωση των πολιτών η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον οργανισμό αντισεισμικής προστασίας επιτροπή βραχυπρόθεσμης εξέλιξης του σεισμού η οποία, επιτροπή, αποτελεί το επίσημο όργανο της ελληνικής πολιτείας.

Επιπλέον:

Ο κ. Γεωργιάδης, από την πλευρά του, ενημέρωσε ότι έφθασε στο νησί κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να ελέγξει την όποια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί. Από την πρώτη στιγμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης, το υπουργείο κινήθηκε αστραπιαία για τους ελέγχους στα νοσοκομεία του νησιού, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν ν΄ ανοίξει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου του Αργοστολίου και να παραμείνει ανοιχτή η παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Ληξουρίου, κάτι που επιτεύχθηκε. Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού που από την πρώτη στιγμή έδωσαν μεγάλο αγώνα.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι πρώτη και βασική μέριμνα είναι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των σχολείων, να εγκατασταθούν όπου είναι απαραίτητο λυόμενες σχολικές αίθουσες, αλλά πρωτίστως να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε εκτενώς στο βασικό προϊόν του νησιού που είναι ο τουρισμός και ανακοίνωσε σειρά δράσεων επικοινωνίας, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα της Κεφαλονιάς ενόψει και την επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε πρόγραμμα αποκατάστασης τυχόν ζημιών που έχουν παρατηρηθεί στα εκθέματα των μουσείων του νησιού, οι οποίες πάντως δεν αναφέρονται ως σημαντικές.

Ο κ. Χριστόπουλος από την μεριά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες και δράσεις για την ασφαλή λειτουργία όλων των λιμένων του νησιού, αλλά και για την άμεση αποκατάσταση του λιμένος του Ληξουρίου.

Από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Α΄ ΓΕΕΘΑ δήλωσε παρών στην περίπτωση που χρειαστεί η διάθεση επιπλέον μέσων, εκτός των ήδη διατεθέντων.
Στη συνέχεια οι υπουργοί αναχώρησαν για την περιοχή του Ληξουρίου που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό και εποπτεία των φορέων περιοχής ευθύνης τους.

Επιπλέον:

— Από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ υπήρξε πρόβλημα σε 3 στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου και αποκαταστάθηκαν άμεσα. Επιχείρησαν 4 συνεργεία με 12 άτομα τεχνικό προσωπικό, τα οποία και θα ενισχυθούν άμεσα με ακόμα 2 οχήματα και 4 άτομα τεχνικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης αποκαταστάθηκαν και σε άλλες περιοχές του νησιού και αυτή τη στιγμή ολόκληρο το νησί ηλεκτροδοτείται κανονικά.

— Από πλευράς της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιήθηκε προληπτικά υπερχλωρίωση. Λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου. Μετά και το δεύτερο σεισμικό γεγονός διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι αποκατάστασης των βλαβών. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.

— Από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, άρσεις καταπτώσεων και κατάλληλη σήμανση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και προσωπικού. Ιδιαίτερα για το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου, αυτό παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.

— Η Ελληνική Αστυνομία, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό αυτής Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη και τον Δ/ντη Χειρισμού Κρίσεων, επιχειρεί για την διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές και ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

— Το Πυροσβεστικό Σώμα με επικεφαλής το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο ΠΣ Χαράλαμπο Αφάλη, συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο  της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 5 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού (Μεταξάτων, Ελείου – Προννών, Παλικής, Πυλάρου και Ερίσου). Σημειώνεται ότι λόγω εκτεταμένων ζημιών έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

— Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται  με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.

— Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

— Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται οι κτηριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς της ΥΑΣ καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ.

— Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας. Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα Νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από το Στρατό, το Ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ. Σημειώνεται ότι λειτουργούν κανονικά τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης.

— Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι το πρωί σήμερα 1680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον πρωινό σεισμό έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία θα συνεχιστεί αύριο με γενική σάρωση των κτιρίων από 100 και πλέον μηχανικούς από Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα ΤΑΣ.

— Από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1200 κουβερτών και 100.000 € για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά τον πρωινό σεισμό υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον  100.000 €. Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.

— Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, με εντολή Α΄ ΓΕΕΘΑ θα σταλούν με οχηματαγωγό του Ναυτικού 2 κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ρυμουλκό, 1 φορτωτής, 1 προωθητής γαιών, 1 ανατρεπόμενο, ένα  Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.