ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ “ΒΛΕΠΕΙ” Η GOLDMAN SACHS

Ο κύριος κίνδυνος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η εκ νέου εισαγωγή της πολιτικής αβεβαιότητας, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί στο παρόν στάδιο, εκτιμά η Goldman Sachs.

To αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση αποτύχει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε εκλογές.

Ο κίνδυνος της πολιτικής ασυνέχειας θα μπορούσε να μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, αν και δύσκολο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της προληπτικής αποταμίευσης και σε εκροή καταθέσεων. Τέτοια φαινόμενα μπορεί να βλάψουν την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Το αποτέλεσμα της επόμενης επανεξέτασης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα είναι το κλειδί. Αμοιβαία συναίνεση με έμφαση στην ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση πιο ισχυρών ισορροπιών, τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της όσο και μεταξύ των ελληνικών κομμάτων, ενόψει των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Από ελληνικής πλευράς, η υποστήριξη της προσαρμογής που έχει ήδη λάβει χώρα θα είναι το κλειδί προκειμένου οι εγχώριες εντάσεις να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θα βοηθήσει περαιτέρω στο re-profiling του χρέους του επίσημου τομέα και στη μείωση των επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι παραμείνει πιεστική τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οικονομικές δυνάμεις παραμένουν ευνοϊκές και η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα, εκτιμάει η Goldman Sachs, η οποία πιστεύει ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς, αν και σε χαμηλά επίπεδα.

Οι καταλύτες για αυτήν την εξέλιξη είναι α) η ισχυρή τουριστική περίοδος, β) η μείωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, γ) η ανάκαμψη της ζήτησης και δ) η χαλάρωση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτες PMI) δείχνουν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι λιανικές πωλήσεις για πρώτη φορά κινήθηκαν ανοδικά σε ετήσια βάση σχεδόν 4%, συνεχίζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.

Παράλληλα, η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του χρέους περιορίζει τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων, ενώ ο προϋπολογισμός συνεχίζει να υποδεικνύει ένα ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους θα μπορούσε να είναι στο 7% του δυνητικού ΑΕΠ από φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή, οι λήξεις του χρέους του επίσημου τομέα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 84% του συνολικού χρέους από το 2016, είναι εξαιρετικά μακρινές (15-30 έτη) ενώ και τα κουπόνια έχουν μειωθεί. Αυτή η διάρθρωση χρέους βοηθάει την εξυπηρέτηση του, αν εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο, ενώ τα ομόλογα που κυκλοφορούν είναι απίθανο να αναδιαρθρωθούν περαιτέρω.

Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να αξιοποιήσει τις αγορές. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που επικρατούσαν στα μέσα Απριλίου, όταν η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και συντάξεων βοήθησαν να ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητας που χάθηκε στα χρόνια μετά την ένταξη ευρώ. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με την υπόλοιπη της Ευρώπη έχει μειωθεί 25% από το σημείο της και επί του παρόντος, είναι σχεδόν 10% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2000.