ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ: Καταπέλτης το ΣτΕ – Νόμιμο το πρόστιμο για όσους δεν πληρώνουν διόδια

diodiaΝόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το πρόστιμο των 200 ευρώ που επιβάλλεται σε όσους δεν πληρώνουν τα διόδια, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Ωρωπού, Ι. Οικονομάκος.


Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το πρόστιμο αυτό είναι νόμιμο για λόγους που ανάγονται στο δημόσιο συμφέρον, ανεξάρτητα από το εάν η εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων έχει ανατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, κατόπιν πιλοτικής δίκης, έκρινε με απόφασή του (690/2013) πως η επιβολή προστίμου, όταν δεν καταβάλλεται από τους οδηγούς το αντίτιμο των διοδίων, «θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος», που αφορούν στην ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων, την ασφάλεια και τη λειτουργία των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, αλλά και την προαγωγή της εμπιστοσύνης των πολιτών στην έννομη τάξη, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας».

Το αντίτιμο των διοδίων «εσφαλμένα υποστηρίζεται» πως ικανοποιεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών φορέων, σύμφωνα με την απόφαση.

Και αυτό διότι «αφενός κατά νόμο τα έσοδα από τα εισπραττόμενα πρόστιμα διατίθενται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και αφετέρου η θεσπιζόμενη με το άρθρο 17 του ν. 3920/2011 ρύθμιση, η οποία καταλαμβάνει όχι μόνο τα διόδια που εισπράττονται από τους παραχωρησιούχους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και τα διόδια που επιβάλλονται τόσο από την διάδοχο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, «Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων» (Τ.Ε.Ο. Α.Ε.), όσο και από τις Ανώνυμες Εταιρείες που (όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.), έχουν ιδρυθεί από το Δημόσιο με σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων οδοποιίας».