ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Πρόνοια για στεγαστικά και αγροτικά ζητά το ΠΑΣΟΚ από τον Ν. Δένδια

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή συνεδρίαση των δύο Τομέων που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη Βουλή.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ότι υπάρχουν τέσσερες κατηγορίες που αφορούν: Τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων, τα στεγαστικά, τα δάνεια των δανειοληπτών που είναι ενήμεροι, καθώς επίσης και η μετακίνηση πόρων στην ιδιωτική οικονομία, δηλαδή η δημιουργία ενός ταμείου για την ανάπτυξη.

Επίσης όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές  έχει προχωρήσει το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, αλλά δεν είναι έτοιμο ακόμα το τελικό κείμενο.

Ως προς αυτά, αναφορικά με την κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 2,5 εκ. ανά έτος, που αφορά 170.000 δανειολήπτες (επιχειρήσεις και επαγγελματίες) που οφείλουν 13 δισ. από τα συνολικά 38 δισ. των επιχειρήσεων και επαγγελματιών και είναι τουλάχιστον 90 ημέρες υπερήμεροι, σχεδιάζεται η διαγραφή του 50% επί του συνόλου του χρέους που έχουν αυτοί.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2,5 εκατομμυρίων, όπου για να γίνει οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να προκύψει συμφωνία του 50,1% των πιστωτών, τραπεζών. Για την κατηγορία αυτή υπάρχει και ο στόχος να ρυθμιστούν επιπλέον και οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι  έθεσε δύο κεντρικά θέματα.

Πρώτον να υπάρξει πρόνοια για ρύθμιση και των αγροτικών χρεών σε δάνεια που έχουν στην «κακή» ΑΤΕ και στην Πειραιώς που είναι με εγγύηση του δημοσίου και να γίνει συζήτηση επ’ αυτού και με το υπουργείο Οικονομικών.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ είναι στη φιλοσοφία του νόμου να διαφαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τις κατηγορίες των στεγαστικών δανείων και των δανειοληπτών που παρά την κρίση ήταν ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να περιλαμβάνεται και να υπάρξει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Δένδιας απάντησε ότι θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Παρών εκ μέρους του υπουργείου ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.