ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Ο χρόνος της Αθήνας τελειώνει – Να κλείσει η διαπραγμάτευση σε 1 εβδομάδα

Περίπλοκες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αν χρειαστεί.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία, ο Ντομπρόφσκις είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και, όπως συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 του μηνός, «θα είναι μια καλή ευκαιρία για να εξεταστούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα», σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι σήμερα καθώς, όπως υποστήριξε, «χάθηκε πολύς χρόνος σε άσχετα θέματα».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί όμως ταυτόχρονα τελειώνει ο χρόνος και υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε θα πρέπει να έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν θα δοθεί έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Απριλίου που θα διεξαχθεί στη Ρίγα της Λετονίας ή αν θα χρειαστεί να γίνει κάποια έκτακτη σύνοδος, ο Ντομπρόφσκις απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας παρατάθηκε για τέσσερις μήνες και τώρα βρισκόμαστε στους δύο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος.

Όμως από την άλλη, όπως είπε, η Ελλάδα είναι αυτή που βιάζεται γιατί η θέση της, όσον αφορά τη ρευστότητα, καθίσταται δύσκολη.

Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει, τόνισε, όλες οι πλευρές συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε ερώτηση περί κινδύνου «ατυχήματος» και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.