ΚΟΡΕΑ – ΕΛΛΑΔΑ: Τι είπαν στο επιχειρηματικό φόρουμ Nak-Yon, Δραγασάκης, επιχειρηματίες

 

«Γνωρίζω σε βάθος τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Και εμείς ταλαιπωρηθήκαμε πολύ» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Λι Νακ Γιόν, μιλώντας τοαπόγευμα στο Ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, αναφερόμενος στην προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια κατά τη δεκαετία του ΄90.

«Είχαμε μαζέψει ακόμη και τον χρυσό που είχε στην ντουλάπα της κάθε οικογένεια για να καταφέρουμε να βγούμε σε τρία χρόνια από το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Nak-Yon σημείωσε ότι η επίσκεψη στη χώρα μας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς αίματος που συνδέουν -όπως είπε- τους δύο λαούς από την εποχή του πολέμου της Κορέας.
Αναφερόμενος εξάλλου στις τρέχουσες προκλήσεις για τη χώρα του, σημείωσε την πυρηνική και πυραυλική κρίση, καθώς και τον προστατευτισμό που βρίσκεται σε άνοδο διεθνώς.

Νωρίτερα,  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπειρία της Ν. Κορέας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τις νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και σε φάση ανάκαμψης η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.

Ως χώρα- στόχο για την Ελλάδα χαρακτήρισε την Ν. Κορέα ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος.

Στη μεταμόρφωση της Ν. Κορέας, από γεωργική χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου, με το υψηλότερο παγκοσμίως προσδόκιμο ζωής, στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας ακόμη τις ευκαιρίες που διανοίγονται με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Κορεατικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Lee Dong Guen σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα έχει δυνατότητες να επεκταθεί σε νέους τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, τα τρόφιμα- ποτά κ.ά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και επιχειρηματίες.

 

Ο χαιρετισμός του Προέδρου ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλου στο Ελληνο-κορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ

Με επιχειρηματικό ενδιαφέρον η παρουσία του Πρωθυπουργού της Κορέας στην Αθήνα