ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ: Τι περιλαμβάνει το πλάνο σωτηρίας

cyprus airways

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών, που περιλαμβάνει απόλυση 560 υπαλλήλων, οριζόντια περικοπή μισθών κατά 8% και μείωση του στόλου της εταιρείας κατά τέσσερα αεροσκάφη.

Η διεύθυνση και τα συνδικάτα του αερομεταφορέα, σε έκτακτες συσκέψεις, μελετούν την πρόταση δεδομένου ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διάστημα μερικών εικοσιτετραώρων.

Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, Σταύρος Σταύρου, υποστήριξε ότι αν δεν λαμβανόταν χθες πολιτική απόφαση για τη στήριξή τους, ενδεχομένως η εταιρεία να κατέρρεε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα 360 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 200 έως το τέλος Απριλίου, χωρίς να πάρουν αποζημίωση. Ο κ. Σταύρου αποκάλυψε, μάλιστα, ότι υπάρχουν έτοιμοι κατάλογοι υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.

Όσον αφορά στη μείωση του στόλου, σημείωσε ότι δύο από τα δέκα αεροπλάνα τα οποία νοικιάζει η εταιρεία θα επιστραφούν έως το τέλος Απριλίου, ενώ τα άλλα δύο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπενοικιασθούν σε άλλη εταιρεία μαζί με τα πληρώματά τους.

Χθες το BankWars.gr μετέδιδε:  

Πετούν μέχρι το καλοκαίρι με πολιτική απόφαση – Σε αναζήτηση επενδυτή

Τη συνέχιση της λειτουργίας των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής περιόδου και με στόχο την παράλληλη εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους που αφορούν κυρίως την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο του τόπου, ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η εταιρεία να κρατηθεί στη ζωή, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής-στρατηγικός επενδυτής», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι αυτή η πολιτική απόφαση θα πρέπει να θα πρέπει να συνοδευτεί με συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις για λήψη αναγκαίων μέτρων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης της εταιρείας κι αυτά θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους τους πρωταγωνιστές και ενδιαφερόμενους. Και μετά θ’ αξιολογήσουμε αν η εταιρεία θα μπορέσει να κρατηθεί στη ζωή όπως είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παράλληλα με αυτά τα δεδομένα» πρόσθεσε, «γίνονται προσπάθειες έτσι ώστε στις διαβουλεύσεις να υπεισέλθει ένα ακόμη γεγονός το οποίο έχει σχέση με τη συνεισφορά ιδιωτών για άμεση αύξηση της ρευστότητας της εταιρείας με διάφορους τρόπους».