ΚΥΠΡΟΣ: Έδωσε το ΟΚ για τη διάσωση και ο ESM

Σε επί της αρχής απόφαση να χορηγήσει στήριξη, υπό τη μορφή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο κατέληξε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ειδικότερα, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει βοήθεια έως 10 δισ. ευρώ, με τον ΕΜΣ να χορηγεί περίπου τα 9 δισ. ευρώ, και το ΔΝΤ να συμβάλει περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Με τη χορήγηση έως 9 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επιδεικνύουν αλληλεγγύη προς την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι «η εφαρμογή των προϋποθέσεων που συνδέονται με την βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Κύπρος θα οικοδομήσει την οικονομία της σε σταθερή βάση».

«Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τον ΕΜΣ», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα ο ΕΜΣ έχει χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για την μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας με 41 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ακόμη ότι και μετά από αυτή τη δεύτερη βοήθεια, ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο ως αποτελεσματική ασπίδα, καθώς διατηρεί ακόμη το 90% της δανειοδοτικής του ικανότητας ύψους 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν από την Κύπρο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, να καλύψει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της σε ότι αφορά το χρέος, αλλά και την ανακεφαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. Η πρώτη δόση αναμένεται να δοθεί το Μάιο.

Η στήριξη στην Κύπρο δίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής ενός εκτεταμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, οι βασικοί στόχοι του οποίου είναι η εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταλήγει η ανακοίνωση.