ΚΥΠΡΟΣ: Έξοδος από το ευρώ η εναλλακτική του ΑΚΕΛ – Πήρε… τα πάνω του ο Λαφαζάνης στον ΣΥΡΙΖΑ

Μια μέρα πριν από την ψήφιση από τη Βουλή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε να προτείνει έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ως εναλλακτική διέξοδο αντί του μνημονίου με την τρόικα.

Η πρόταση, την οποία επεξεργάστηκε ομάδα ειδικών, προνοεί «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, θεωρεί ότι η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με την ΚΕ του ΑΚΕΛ:

«1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της.

2. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα, και ευρύτερα στην οικονομία, και η συνακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων.

3. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιόν μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την παγκόσμια οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.

Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ». Ωστόσο, το ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι αυτή η λύση «είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή». Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

Η Ολομέλεια της ΚΕ ΑΚΕΛ, χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απευθύνεται στην κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιόν τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι η άποψή μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα», τονίζεται.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος υπό τις σημερινές περιστάσεις θα δημιουργούσε ακόμα χειρότερα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι, αναπόφευκτα η έξοδος από το ευρώ «θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων, τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εντύπωση που κάποιοι επιχειρούν -όπως αναφέρει- να δημιουργήσουν ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης σημειώνει επίσης ότι η αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα την έλλειψη ακόμα και αγαθών πρώτης ανάγκης.

 

ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ…ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Το Αριστερό Ρεύμα χαιρετίζει την πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ

 

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η (ούτως ή άλλως  αναμενόμενη) απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ στην Κύπρο για υποστήριξη της πρότασης περί συντεταγμένης εξόδου της χώρας από το ευρώ, το μνημόνιο και την εγκατάλειψη της δανειακής σύμβασης.
Το γεγονός επισημαίνεται ήδη από στελέχη του Αριστερού Ρέυματος του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση χαρακτηρίζεται «ιστορική» σε σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας iskra.gr, η οποία απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράζει τον ισχυρότερο πόλο της εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, η σχετική συζήτηση αναμένεται να «φουντώσει» εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.