Η Χρυστάλα Γιωρκάτζη στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στη θέση του Π. Δημητριάδη

[UPD] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε το διορισμό της κ. Χρυστάλας Γιωρκάτζη, νυν γενικής ελέγκτριας της Δημοκρατίας, στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με ισχύ από τις 11 Απριλίου 2014.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τον οποίον ενημέρωσε για την απόφασή του.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Σήμερα θα ανακοινωθεί από τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη ο αντικαταστάτης του κ. Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ η τη θέση αναμένεται να καταλάβει η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. 

Η αποχώρηση του κ. Δημητριάδη αναμένεται να εξομαλύνει τις σχέσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε κατά καιρούς στηρίξει τον κ. Δημητριάδη, απειλώντας την κυπριακή κυβέρνηση με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι πολιτικές παρεμβάσεις στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Χθες ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε σχολιάζοντας την παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη πως «ήταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου σε πολύ δύσκολες στιγμές και που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

 

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Π.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

 

«Είναι με ανάμεικτα συναισθήματα που έχω υποβάλει την παραίτησή μου από τη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ για κυρίως προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πανίκος Δημητριάδης.

«Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα μαζί μου μια παραδειγματική διευθυντική ομάδα και προσωπικό τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την στήριξη και τη δουλειά τους.

Ήταν προνόμιο να υπηρετήσω την ΚΤΚ από τη θέση του Διοικητή. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου οι ενέργειες μου είχαν πάντοτε στόχο τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και πάντα ενεργούσα για το καλό του τόπου μας.

Εύχομαι στην ΚΤΚ κάθε επιτυχία στο μέλλον και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Κύπρος σύντομα θα αποκαταστήσει την οικονομική της ισχύ», καταλήγει.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Την παραίτηση του από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας υπέβαλε πριν από λίγο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανικός Δημητριάδης. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, o υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει αυτή την ώρα το Eurogroup για την παραίτηση του Διοικητή.
H σημερινή κίνηση κρίνεται μάλλον αναμενόμενη, αν ληφθεί υπόψη το έντονο παρασκήνιο και η Δεδομένου του σφοδρής κόντρα του Π. Δημητριάδη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη απαιτείται ένας μήνας προειδοποίηση, γι’ αυτό και η παραίτηση θα έχει ισχύ από τις 10 Απριλίου. Στο διάστημα αυτό ο κ. Δημητριάδης θα χειριστεί τις εκκρεμότητες που έχει ενώπιον του και θα ενημερώσει τον αντικαταστάτη του.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Δημητριάδη επιδόθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, στην παρουσία εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Δημητριάδη για τη συνεισφορά του στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί το χρόνο που πέρασε για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

ΤΙ “ΠΕΤΥΧΕ”

Άδοξα και πρόωρα τελείωσε η θητεία του Πανίκου Δημητριάδη στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Η σύντομη θητεία του θα μείνει στην ιστορία ως ο Διοικητής  που κατάστρεψε την Λαϊκή αλλά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, προκειμένου να εξυπηρετήσει την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που τον είχε ανασύρει από την αφάνεια και τον έχρισε διοικητή.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λέστερ που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια στην θέση αυτή το 2012, θεωρείται υπεύθυνος για πολλά από τα σημερινά δεινά της κυπριακής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα περίεργα της θητείας ήταν και η ανάθεση στην PIMCO  του ελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας των κυπριακών τραπεζών, έργο για το οποίο η διεθνής εταιρεία δεν είχε καμιά πείρα και  στις περισσότερες χώρες έχει αναλάβει η Blackrock που θεωρείται ειδική. Κι όμως ο Π. Δημητριάδης είχε «παραδώσει» την κεντρική τράπεζα  στους ανθρώπους της PIMCO   με την οποία αποκαλύφθηκε ότι είχε συνάψει και μεταχρονολογημένα συμβόλαια , υπόθεση για την οποία διεξάγει έρευνα η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου.