ΚΥΠΡΟΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Τι είπαν Αναστασιάδης-Μαλάς για τράπεζες, μνημόνιο, Pimco, Κεντρική Τράπεζα

 

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟ. Η επόμενη ημέρα των Προεδρικών Εκλογών για την κυπριακή οικονομία και το θέμα του μνημονίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου ντιμπέϊτ των δύο υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά.

Ο Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΦΑΒΟΡΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου θα επιδιώξει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, αν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή.

– Ερωτηθείς αν θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη λόγο του τρόπου που χειρίστηκε την PIMCO, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο κ. Δημητριάδης θα πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία. Αυτό θα κρίνει και τη σχέση μας».

– Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια να παζαρέψουμε το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

– Αναφέρθηκε σε «μεγάλο αγώνα» για να δούμε πώς να αποφύγουμε ιδιωτικοποιήσεις και να μειώσουμε την οδυνηρότητα αυτών που συμφωνήθηκαν. Ανέφερε ότι θα πρέπει να μην προκληθεί εργατική και κοινωνική αναταραχή.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο», προσθέτοντας ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ’αόριστον διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση αν αναμένεται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός που τώρα στέκει στα €780, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτό το οποίο είπε αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Είπα ότι σε περιόδους κρίσης, ύφεσης, δεν αυξάνεις τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος κατοχυρώνεται από μνημόνιο. Δεν πρέπει να δημιουργείς συνθήκες πίεσης σε επιχειρήσεις γιατί μετά θα έχεις αδήλωτη και παράνομη εργασία.
Απαντώντας πώς θα μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης πρότεινε την επιμήκυνση δανείων, σταδιακή αποπληρωμή, χαμηλότερες δόσεις. Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει οροφή του επιτοκίου και να σταματήσουν οι τράπεζες να κάνουν το ρόλο του τοκογλύφου – έτσι να προστατεύσουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

– Είπε επίσης ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.

– Σε ερώτηση αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά το Φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας, «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή».

– Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times ότι υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις δημοσιεύματος σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι σήμερα έδωσε συνέντευξη στην FT όπου έκανε ξεκάθαρο να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη. Οσοι αποπειραθούν, είπε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. Άλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, είπε, προσθέτοντας ότι θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man. «Με αφήνουν αδιάφορος γιατί ήσυχος με συνείδηση πότε δεν επέτρεψα σε κανένα ότι τη ζήμιωσα ή πρόδωσα», κατέληξε..

 

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ


– Ο κ. Μαλάς είπε πως αν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε ο κ. Μαλάς.

– Ανέφερε πως η κυβέρνηση του δεν πρόκειται να παρέμβει στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά πρώτιστος στόχος θα είναι να διαπραγματευτεί ένα Μνημόνιο, προσθέτοντας πως με το βασικό σενάριο της Pimco θα πάρουμε τα χρήματα τον Απρίλιο από την Τρόικα ώστε να προχωρήσει η χώρα και να μπει σε μια δημοσιονομική σταθερότητα για να επέλθει ηρεμία στις αγορές. Στο σημείο αυτό επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη για τις προθέσεις του απέναντι στον Διοικητή της ΚΤ.

– Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαλάς ανέφερε πως αν πάρουμε τα χρήματα για τις βασικές ανάγκες των τραπεζών δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως κατά το τέλος του 2013 θα διεκδικήσει αν χρειαστεί την επιπλέον και απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερωτηθείς αν αποδέχεται το μνημόνιο ως έχει, ο κ. Μαλάς απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους και άλλα.

– Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μαλάς πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το βασικό σενάριο της Pimco και πως αν πάρουμε τα χρήματα τον Απρίλιο δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Αποδεχόμαστε το βασικό σενάριο, τα €5,8 δις υπογράφουμε το μνημόνιο και παίρνουμε τα χρήματα», είπε και πρόσθεσε πως αν υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο της Pimco και η χώρα χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο χρηματοδότηση, εξασφαλίζεις τα επιπλέον χρήματα σε
Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ, ο κ. Μαλάς είπε πως η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε μέχρι σήμερα, καθώς θα πάμε σε μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο της οικονομίας που θα προωθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

– Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, ο κ. Μαλάς είπε πως με την ανάληψη της Προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Πρόσθεσε πως τα θέματα της εκ περιτροπής Προεδρίας και των εποίκων δεν υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50 χιλιάδων εποίκων δεν τον δεσμεύουν. Ανέφερε επίσης πως δεν θα ξεφύγει από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, και δεσμεύτηκε για λύση ισχυρής ομοσπονδίας.