ΚΥΠΡΟΣ: Επικίνδυνο σκηνικό – Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι – Στη Λευκωσία Σαμαράς, Βενιζέλος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα, Τετάρτη, στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,

Την Πέμπτη στη Μεγαλόνησο θα βρεθεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται στην Κύπρο με σκοπό την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου (8 Νοεμβρίου) και στο πλαίσιο αυτό σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη και του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί.

Ωστόσο, οι συναντήσεις γίνονται στη σκιά της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και την επιθυμία της Άγκυρας να στείλει με κάθε τρόπο πλατφόρμα γεωτρήσεων στην περιοχή.

Στην περιοχή αναμένεται προσεχώς και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Νορβηγός αξιωματούχος ενδέχεται να επισκεφθεί Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο.