ΚΥΠΡΟΣ: Ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν – Τι δήλωσε για Κυπριακό, Ουκρανία

[upd] «Δεν ήλθα ούτε για να παρουσιάσω σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ούτε για να επιβάλλω λύση, αλλά για να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden. Η ειρήνη, τόνισε, είναι πάντα εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, όχι μόνο από τους ηγέτες αλλά και από τους πολίτες.

Σε δήλωση κατά την άφιξη του στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την πρόσκληση του και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, για την υποδοχή.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι «οι ΗΠΑ, όπως και όλος ο κόσμος, αναγνωρίζουν μόνο μία κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η επίσκεψη δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».

Ο κ. Biden τόνισε εκ νέου ότι η Κύπρος θεωρείται πλέον σημαντικός στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Ανάμεσα σε άλλα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε αποφασιστική στάση εναντίον της «ρωσικής επέμβασης» στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας πάντως, τις οικονομικές θυσίες του κυπριακού λαού.

ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν – Κυπριακό και ενέργεια στην ατζέντα

Στην Κύπρο σήμερα ο Τζο ΜπάιντενΣε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, κυρίως από τις αντιδράσειςτα κόμματα της αντιπολίτευσης, φθάνει στις 6.30 το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την σύζυγο του Τζιλ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο Αμερικανού αντιπροέδρου, ύστερα από 52 χρόνια. Το 1962 είχε επισκεφθεί το νησί ο τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντον Τζόνσον.

Τα κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζουν ότι η συνάντηση Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα θα αποβεί επιζήμια, διότι θα αναβαθμίσει το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Εξάλλου, σε αμηχανία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος της Αμμοχώστου, στο οποίο η Λευκωσία αναμένει μια ανακοίνωση προθέσεων από τις ΗΠΑ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της πόλης με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει πως έχει τις διαβεβαιώσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, «ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση αποβλέπει στην περιφερειακή αναβάθμιση της Κύπρου, λόγω των υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι θα της ζητηθούν πολλά σε σχέση με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την κρίση στην Ουκρανία. Ο γγ του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, προειδοποίησε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δια του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αλλά και δια αξιωματούχων του Λευκού Οίκου έχει χαρακτηρίσει την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Και δείχνει, εμπράκτως, με την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν ότι λαμβάνει υπόψη την έμφαση προς δυσμάς που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, με αρχιτέκτονα τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, σύμφωνα με έγκυρη κυπριακή πηγή, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αναφορικά με την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις απόψεις που θα θέσει για το Κυπριακό και για τα θέματα ενέργειας, για τα οποία θα τονίσει την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ.