ΚΥΠΡΟΣ: ΠΙΕΖΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ Η ΤΡΟΪΚΑ – ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ PLAN B

upd:Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο.  Δεν κατέληξαν σε συμφωνία η ρωσική με την κυπριακή πλευρά. Επιστρέφει στην…αγκαλιά της τρόικας. Απορρίπτεται το Plan B. Σχέδιο για όριο ανάληψης από τις τράπεζες,

Τελευταία ενημέρωση: 19:30

Στην αγκαλιά της τρόικας φαίνεται πως επιστρέφει η Κύπρος, καθώς οι προσδοκίες για μια συμφωνία με τη Ρωσία είναι πλέον χαμηλές. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, κι ενδεχομένως θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφίσματος για όριο ανάληψης καταθέσεων, με στόχο να προστατευθούν οι τράπεζες από μαζικές εκροές καταθέσεων.

Όπως μετέδωσε το Dow Jones, η τρόικα απορρίπτει το κυπριακό «Plan B», το οποίο προβλέπει την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από το κούρεμα των καταθέσεων, από εσωτερικές πηγές, όπως η χρήση των  αποθεματικών των κυπριακών ασφαλιστικών ταμείων και η επιβολή έκτακτου «τέλους βοήθειας» στους Κύπριους φορολογούμενους.

Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι κυπριακές τράπεζες, όπως και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Δεν τα βρήκαν με τη Ρωσία

Δεν μπόρεσε να επιτευχθεί συμφωνία με τη ρωσική πλευρά σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κ. Σαρρή, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, στη Μόσχα. Επίσης, η ρωσική Gazprombank διέψευσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για οικονομική βοήθεια στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Λευκωσία υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση νέου δανείου από τη Ρωσία, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Η Λευκωσία έχει ζητήσει παράλληλα την επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει από τη Μόσχα το 2011.

Ο κ.Σαρρής, φέρεται να δήλωσε ότι δε θα φύγει από τη Μόσχα χωρίς να έχει κλείσει συμφωνία.
Σε ερώτηση αν στις συναντήσεις του θα τεθεί το θέμα της εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σαρρής απάντησε λέγοντας ότι “προσπαθούμε να βρούμε όλες τις πιθανότητες”. “Όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενδιαφερθούν οι Ρώσοι για να συνδράμουν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο είτε εξ ολοκλήρου είτε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τις οποίες έχουμε. Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητες που έχουμε για να βοηθηθούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο”, είπε.

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

Με καταγγελία της συμφωνίας διπλής φορολόγησης απειλεί την Κύπρο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στην περίπτωση που οι κυπριακές τράπεζες σταματήσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ρωσικών κεφαλαίων.

 

Η Κύπρος με τη Ρωσία έχουν υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης που σημαίνει ότι ρωσικό εισόδημα από επιχειρήσεις, τόκους, κ.ά. το οποίο φορολογείται στην Κύπρο δεν φορολογείται στη Ρωσία και το αντίστροφο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι  εισόδημα που φορολογείται στη Ρωσία δεν μπορεί να φορολογηθεί στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή έχει αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για την τοποθέτηση ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο.

«Έχουμε μία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με την Κύπρο. Δεν ξέρω έαν θα χρειαζόμαστε τη συμφωνία σε αυτή την περίπτωση. Μπορεί να τεθεί ζήτημα διακοπής ή καταγγελία της συμφωνίας», δήλωσε ο Medvedev, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου μπορεί να επιφέρει πολλές επιπτώσεις. Έχουμε εδώ λόγους και εθνικά συμφέροντα: τόσο οι τράπεζες όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων επιχειρηματιών διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία εκεί», ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Δύο σενάρια θα επεξεργαστεί σήμερα ο πρόεδρος . Σύμφωνα με το 24h.com.cy, τα δύο σενάρια είναι τα εξής:
Σενάριο 1: Με συμμετοχή Τρόικας και Ρωσίας
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2.Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)
3.Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4.Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5.Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνει η Κύπρος χρηματοπιστωτικό κέντρο
Σενάριο 2: Με συμμετοχή μόνο της Ρωσίας και εκτός η Τρόικα
Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την ρωσική βοήθεια.
1.Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2.Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3.Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.Από την πλευρά του ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει πως η λύση που προτείνεται είναι μέσω των αποθεματικών συνταξιοδοτικών ταμείων και ταμείων προνοίας που συμποσούνται σε 3,5 δισ. ευρώ. Η συμπλήρωση των €5,8 δισ. θα γίνει είτε μέσω πιθανής βοήθειας από τρίτη χώρα όπως η Ρωσία, αλλά και η επιβολή ενός μικρότερου τέλους κουρέματος επί των καταθέσεων.Στο τραπέζι παραμένει και η ελεγχόμενη χρεοκοπία των δύο μεγάλων τραπεζών, οι οποίες σήμερα στηρίζουν τη λειτουργία τους στη βοήθεια από την ΕΚΤ. 
 
Με το σχέδιο αυτό οι ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταφερθούν σε δύο νέες τραπεζικές οντότητες και τα υπόλοιπα θα τεθούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης. Σήμερα θα αποφασιστεί και το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες. Από την πλευρά της η εφημερίδα New York Times με σημερινή της ανταπόκριση από τη Μόσχα που έχει τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» (Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax) αναφέρει πως «δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom,προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.
Για την επιστολή που έλαβε από τον πρώτο αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ρωσικής Δούμας, Μιχαήλ Εμελιάνοφ, ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο Γιώργος Λιλλήκας.Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γ. Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑΗ πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.