ΚΥΠΡΟΣ-FINANCIAL TIMES: Αντί για σωσίβιο, θηλειά! – Πληρώνουν οι φτωχοί και όχι οι μεγαλοκαταθέτες για να σωθούν κομμάτια του εξωχώριου τραπεζικού μοντέλου

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα F.T σχολιάζει ότι, πάνω που άρχιζε να μπαίνει σε μια σωστή πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η ευρωζώνη επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες. «Αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο σωσίβιο, οι ηγέτες της ευρωζώνης πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό της»

Η επιλογή επιβολής ζημιάς στους πιστωτές των τραπεζών ήταν σωστή, αλλά αντί για την αναδιάρθρωση των τραπεζών που έχουν ανάγκη το πακέτο που επελέγη πληρώνει το τίμημα δίχως τα οφέλη μιας τέτοιας άσκησης, εκτιμά το άρθρο. Εξηγείται ότι δε γίνεται άμεση αναδιάρθρωση των τραπεζών και ότι δεν υπάρχει συμμετοχή ανασφάλιστων ομολογιούχων πρώτης εξασφάλισης.

Παράλληλα αναφέρεται ότι παρακάμπτεται το νομικό καθεστώς διεκδικήσεων από τους χρεοκοπημένους οφειλέτες με τρόπο που πλήττει τους απλούς καταθέτες για να ωφελήσει όσους έχουν περίπλοκες επενδύσεις. «Αυτό είναι αποσταθεροποιητικό καθώς επίσης και ηθικά ασυνείδητο», σχολιάζει η εφημερίδα, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για συνειδητή απόφαση να πληρώσουν οι φτωχότεροι για να βοηθήσουν τους πλουσιότερους.

Η εναλλακτική, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ήταν η επιβολή ζημιάς σε μεγαλύτερο ποσοστό για τους μεγαλοκαταθέτες, με το συμπέρασμά της να είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση επιχείρησε με το τελικό πακέτο να διασώσει κομμάτια του εξωχώριου τραπεζικού μοντέλου της.

Για την εφημερίδα πάντως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι πολιτικό: η συνταγή της καθολικής λιτότητας σε συνδυασμό με τη μαλακή μεταχείριση των μεγαλοεπενδυτών είναι όλο και πιο τοξική για τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους. «Οι ηγέτες μόλις έριξαν λάδι στη φωτιά»