Κέρδη δολαρίου σε σχέση με το γιεν, ψηλά επιμένει το ευρώ

Σε χαμηλό –μεγαλύτερο μιας διετίας– για το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται  η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου με το γεν, με την επίσημη ανάληψη στο Τόκιο των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Σίνζο Αμπε, που δεσμεύεται για “δραστικότερα” νομισματικά-χρηματοπιστωτικά μέτρα, πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, χαμηλό πληθωρισμό (κοντά στο 1%), αλλά και για ένα πιο ευέλικτο γεν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Ετσι η ισοτιμία στη Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε σήμερα ακόμα και στα 85,70 γεν το δολάριο (τελευταία στα 85,60 γεν), επίπεδο χωρίς προηγούμενο μετά τον Σεπτέμβριο 2010, ενώ για 200 βδομάδες μεσοσταθμικά το ιαπωνικό νόμισμα δεν ξεπέρασε τα 84,95 γεν το δολάριο. Έχουμε, λοιπόν, 10% υποτίμηση του γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για όλο το 2012.
Την ίδια ώρα, το ευρώ στη Νέα Υόρκη αναρριχήθηκε το μεσημέρι στο 1,320-1,322 αμερικανικό δολάριο επίπεδο ισοτιμίας που κρατά τις τελευταίες συνολικά επτά συνεδριάσεις.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι επειδή η πρωτοχρονιά είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής, τα βραχέα στοιχήματα στα νομίσματα έχουν αραιώσει και εκεί αποδίδουν την ανωτέρω εξέλιξη.

Έναντι του γεν το ευρώ είναι σε ‘υψηλό’ 16μήνου (113,35 γεν το δολάριο) στην κατευθύνουσα αγορά της Νέας Υόρκης, αφού επί μακρόν “δοκιμάζεται” το επίπεδο ισοτιμίας σε στενά όρια πέριξ των 115 γεν το ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές που το Reuters συμβουλεύθηκε. Έχει εντυπωσιάσει (κατ’αυτούς) ότι η κεντρική τράπεζα στο Τόκιο προσανατολίζεται σε ακόμα χαλαρότερη νομισματική πολιτική, εφόσον όμως οι οικονομικοί δείκτες στην Ιαπωνία δείξουν στασιμότητα.

Σημειωτέον, μόνον οι συναλλαγματικές αγορές Τόκιο και Νέας Υόρκης είναι σήμερα σε λειτουργία.

 

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR