Κατά ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα το 52% των Γερμανών

Κατά της παροχής νέων δανείων προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τάσσεται η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, ενώ  θεωρεί ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου δεν θα πρέπει να έχει εντολή να δώσει περισσότερα χρήματα στην ευρωζώνη και ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια θα πρέπει να δοθεί έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως θα προτιμούσαν η συμμετοχή σε αυτήν να περιοριστεί «σε μια επιλεγμένη ομάδα πιο όμοιων κρατών», όπως έδειξε η δημοσκόπηση YouGov Deutschland.

«Η υποστήριξη των Γερμανών ψηφοφόρων για “περισσότερη Ευρώπη” φαίνεται να περιορίζεται στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών των άλλων χωρών», δήλωσε η Νίνα Σικ, αναλύτρια της ινστιτούτου μελετών Open Europe που δημοσίευσε τη δημοσκόπηση.

Οι Γερμανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι επειδή αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν πακέτα διάσωσης χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, αν και η δημοσκόπηση έδειξε ότι μόνο το 32% των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιστροφή στο μάρκο.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 52% των Γερμανών δεν επιθυμεί η επόμενη κυβέρνηση να δεσμευθεί να προσφέρει επιπλέον χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία και το 57% δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να έχει την εντολή να συγχωρήσει οποιοδήποτε χρέος στην ευρωζώνη.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι η επόμενη ή ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να μπορεί να συμφωνήσει στην παροχή περαιτέρω βοήθειας σε άλλα κράτη της ευρωζώνης μόνο μετά τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος.