Αναταραχή από την καταγγελία Μητρόπουλου για τη συμφωνία του Eurogroup – Παρέμβαση Ντόρας

¡Õœ… ‘« ”’∆«‘«”«-ƒ…¡¬œ’À≈’”« ‘«”  .œ. √…¡ ‘«Õ –—œ‘¡”« ՜Ü’ ‘œ’ ”’—…∆¡ √…¡ ‘«Õ ¡Õ¡ œ’÷…”« ‘ŸÕ ’–≈—◊—≈ŸÃ≈ÕŸÕ Õœ… œ 

Την παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσε η καταγγελία του Αλέξη Μητρόπουλου ότι το κείμενο της συμφωνίας για την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης  Φεβρουαρίου, δεν φέρει υπογραφές και δεν έχει κυρωθεί από τη βουλή.

«Το κείμενο να δω αν είναι γνήσιο, θέλω να δω τις υπογραφές. Να μη το δω ως νομικός; Δεν ξέρω ότι υπάρχει, δεν βλέπω υπογραφές. Αναζητώ κείμενο να έχει υπογραφές, συν το ότι δεν έχει περάσει από το κοινοβούλιο», δήλωσε στο MEGA ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε σχετική ερώτηση στον πρωθυπουργό:

Στον Πρωθυπουργό
Κύριο Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: Επέκταση της δανειακής σύμβασης

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αλέξης Μητρόπουλος αμφισβήτησε σήμερα δημοσίως την υπογραφή του κειμένου της επέκτασης της δανειακής σύμβασης για 4 μήνες, καθώς και το ίδιο το περιεχόμενό της. Η αμφισβήτηση αυτή, η οποία εκφράζεται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ερωτηματικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό και υπονομεύει τη θέση της χώρας εν όψει της προσεχούς διαπραγμάτευσης στο Eurogroup.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, προς ενημέρωση και κύρωση;
2. Ποιο είναι το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του απέναντι στους εταίρους;
Κικίλιας: Εξηγήσεις από το Βαρουφάκη για τους ισχυρισμούς Μητρόπουλου.

Επ αφορμής των δηλώσεων Μητρόπουλου, ερώτηση κατέθεσε και ο Βασίλιας Κικίλιας, απευθυνόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Κικίλια:
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2015
Θέμα: Ανυπόγραφο το κείμενο της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ενημέρωσε τον ελληνικό λαό ότι το κείμενο της συμφωνίας για την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν φέρει υπογραφές και δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή.

Η παραπάνω καταγγελία θέτει ερωτηματικά ως προς τη δεσμευτικότητα του κειμένου και την αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μετά από αυτή τη δήλωση από επίσημο εκπρόσωπο της κυβέρνησης για άλλη μια φορά διακυβεύεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
•Έχει υπογραφεί το κείμενο της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης από τον αρμόδιο Υπουργό;
•Υπάρχει η πρόθεση από την κυβέρνηση να φέρει το κείμενο της παράτασης στη Βουλή των Ελλήνων;