Καταλονία: Καμία απόφαση από την τοπική Βουλή – Ηξεις – αφίξεις από τον Κάρλες Πουτζδεμόν

Χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση για το μέλλον της Καταλονίας διεκόπη το βράδυ της Πέμπτης η συζήτηση στην τοπική βουλή, η οποία απέκτησε μεγάλη σημασία μετά την δήλωση του ηγέτη της περιοχής Κάρλες Πουτζδεμόν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το απόγευμα της Πέμπτης, ο ηγέτης της Καταλονίας αρνήθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και πέταξε το «μπαλάκι» της επίλυσης της κρίσης στην περιφερειακή βουλή.

Η ισπανική κυβέρνηση διέρρεε νωρίτερα ότι η Μαδρίτη ήταν διατεθειμένη να διακόψει την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας εάν ο Πουτζδεμόν ανακοίνωνε πρόωρες εκλογές.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Μάλιστα, ο Πουτζδεμόν απέφυγε να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της τοπικής βουλής, η οποία ξεκίνησε περίπου μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών του.

Ο κ. Πουιζδεμόν είχε την εναλλακτική λύση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σενάριο που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τη Μαδρίτη, ωστόσο σε διάγγελμά του δήλωσε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στην ισπανική γερουσία άνοιξε η συζήτηση για την ενεργοποίηση του Αρθρου 155, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Καταλονία: Ματαιώθηκε το διάγγελμα Πουτζντεμόν – Πληροφορίες για πρόωρες εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου