ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΕΗ: Απορρίφθηκε το αίτημα στη Βουλή – Αποχή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ

bouli

[UPD] Άκυρο έκρινε το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά την έκτακτη ειδική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι βουλευτές επέλεξαν να απέχουν και από τη συζήτηση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι απέτυχε η «πρόβα τζενεράλε» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «τα άλλα κόμματα είχαν την πρόνοια να καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στον κ. Τσίπρα λέγοντάς του να μην τους θεωρεί δεδομένους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “Ο Τσίπρας πήγε να προκαλέσει τα δικά του Ιουλιανά”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ: Διαμαρτύρονται στο προαύλιο της Βουλής οι βουλευτές [ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση «κουρελιάζει» το Σύνταγμα – Να φύγει για να ανασάνει ο τόπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Καμμένος: “Μέρα σκοτεινή για τη Δημοκρατία – 41 βουλευτές αποφάσισαν για 136″

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΕΗ: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ απέχουν από τη συνεδρίαση στη Βουλή – Μεγάλη κόντρα με την κυβέρνηση

Και οι ΑΝΕΛ, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν θα λάβουν μέρος στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος, κατά την οποία θα αποφασιστεί αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί της Παρασκευής.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστώσει πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι όμοιες, έχουν διαφορετική λογική, διαφορετικό αίτημα και δεν μπορούν να συναθροιστούν» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα της ΔΕΗ.

Το μόνο κοινό που τις συνέδεε, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας.

Συμπλήρωσε επίσης πως όταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες, όπως χαρακτηριστικά είπε, έπεσαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών.

«Δεν μπορούσε να συναθροιστεί η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ γιατί, όπως το ίδιο είχε δηλώσει, το περιεχόμενό της ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπορευτούν με τη Χρυσή Αυγή.
Γι’ αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή.

 

ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

 

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση «παλλαϊκού μετώπου» με τη ΧΑ για τη ΔΕΗ εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ.

«Μετά τη δήλωση του κ. Κουβέλη, με την οποία αρνείται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ με αυτούς της Χρυσής Αυγής, οι κρυφοί συνέταιροι αποκαλύπτονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Μένει να δούμε τώρα τι θα πράξουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».

«Η στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ότι η σύμπλευση θα συνεχιστεί με επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των θεσμών της δημοκρατίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ συμπεραίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει συνεπώς το θέατρο του συνταγματικού παραλόγου. Στο όνομα του Συντάγματος και με πρόσχημα την  πρόταση  για δημοψήφισμα – που δεν συγκεντρώνει καμία από τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα προϋποθέσεις και κυρίως την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών – ακυρώνει τη γραμμή άμυνας του συνταγματικού τόξου απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και του Κράτους δικαίου».

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κουμουνδούρου αναφέρεται: «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση ή όχι ως ‘παραδεκτής’ της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.

» Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αντίθετα με την πρόταση της κυβέρνησης που υιοθετήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετέχουν στην αυριανή συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε νωρίτερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής».

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, Νίκος Βούτσης, για το θέμα αυτό, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά του όπλα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην συζήτηση στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου ‘Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας’, του γνωστού ως ‘μικρή ΔΕΗ’» τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ’ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την Παρασκευή σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση, το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, θα αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος.

Αυτό αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ θα καθορίσουν τις επόμενες ώρες τη στάση τους και θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στη συνεδρίαση, ενώ καταγγέλλουν την κυβερνητική πλειοψηφία για αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις και πρακτικές.

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική» δήλωσε μετά την Διάσκεψη των Προέδρων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Αναγνωστάκης.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να είχε δηλώσει πως διαφωνεί στο να αποφανθεί για το θέμα αυτό το Α’ Θερινό Τμήμα και όχι η Ολομέλεια που είναι, όπως φέρεται να είπε, η καθ’ ύλιν αρμόδια» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνει αντικατάστασή του, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση.

Οι 6 προτάσεις με τις 127 υπογραφές αφορούν: ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, Ανεξάρτητοι Βουλευτές 14,  ΔΗΜΑΡ 11, Χρυσή Αυγή 16 και την ξεχωριστή πρόταση του Β.Πολύδωρα.

Ξεχωριστά ανακοινώθηκε η πρόταση του ΚΚΕ με 12 υπογραφές, κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο να μην αθροιστούν οι υπογραφές αυτές μαζί με των υπολοίπων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ – ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ

Με τις υπογραφές 11 βουλευτών κατατίθεται στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την πρόταση δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Αικατερίνη Μάρκου (σ.σ. ανεξαρτητοποιήθηκε σήμερα από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα).

Με δήλωσή του, ο Σπύρος Λυκούδης, που υπογράφει την πρόταση, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε στη συνυπογραφή κοινής πρότασης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει όμως ότι η ξεχωριστή πρόταση του κόμματος του δεν νομίζει ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατατίθεται και από το ΚΚΕ στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή που υπογράφουν οι 12 βουλευτές του κόμματος:

“Προς

Τον πρόεδρο της Βουλής

Κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Αθήνα 10 Ιουλίου 2014

Κύριε Πρόεδρε,

Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού  πλαισίου που οδηγεί στην μετοχοποίηση  της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση  και κατάργηση του ν. 1914/1990,  του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:

Αλέκα Παπαρήγα, Ελένη Γερασιμίδου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραϊτης, Θανάσης Παφίλης,  Σπύρος Χαλβατζής”

Πρόταση για δημοψήφισμα κατέθεσε και ο Β. Πολύδωρας

Δική του πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βύρων Πολύδωρας.

Ο κ. Πολύδωρας υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι «αμφίβολης συνταγματικότητας και ακόμη πιο αμφίβολης χρησιμότητας και ωφελιμότητας για το Δημόσιο συμφέρον» και επειδή ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα ζητά μέσω του δημοψηφίσματος να τεθεί στους έλληνες το ερώτημα αν εγκρίνουν ή όχι το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτική αριθμητική: Πως γίνεται προσθέτοντας τα ίδια νούμερα, να βγαίνουν διαφορετικά αποτελέσματα (115, 128,103)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: “ΜΙΚΡΗ” ΔΕΗ: Πέρασε το νομοσχέδιο με 51 «ναι», έναντι 46 «όχι» – «Παρών» από τον Νικήτα Κακλαμάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΖΗΤΟΥΝ 115 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ (ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΙ 16 ΤΗΣ ΧΑ) – ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΟΥΣ 120…