Παρέμβαση Ντάισελμπλουμ υπέρ της Αθήνας για επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

dijsselbloem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(upd)Εντολή να εξεταστεί το θέμα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανταποκρινόμενος θετικά στο σχετικό αίτημα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε ενημέρωση από τον EFSF σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ ζήτησε και από τον  επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ να επιληφθεί του θέματος.

Η κίνηση του προέδρου του Eurogroup αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, καθώς δείχνει ότι ανοίγει ο δρόμος για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια προς την Ελλάδα και ανακτάται η εμπιστοσύνη.

 

txsΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ανήκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και αξιοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αντί για ομόλογα του EFSF που προορίζονταν για το σκοπό αυτό, διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση να της επιστραφούν από τον EFSF.

Το ποσό αυτό επιστράφηκε πρόσφατα στον EFSF με τη μορφή των ομολόγων που δεν είχαν αξιοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση βάσει της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Το ποσό αυτό προορίζεται για να ενισχύσει χρηματοδοτικά το δημόσιο το αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προηγηθεί σχετικές επαφές με τον EFSF προκειμένου να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα χρήματα αυτά είναι εφικτό να εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ