Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, οι οποίοι εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα (και θεωρούνται καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνου) επηρεάζουν τους αδένες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του στόματος.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, από τη στιγμή που το κινητό τοποθετείται τόσο κοντά στο στόμα, δεν αποκλείεται να επηρεάζονται αρνητικά οι σιελογόνοι αδένες και μάλιστα σε βαθμό που να κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο.
Οι επιστήμονες σύγκριναν δείγματα από το σάλιο ατόμων που χρησιμοποιούν το κινητό τους τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μήνα, αλλά και από άτομα που το χρησιμοποιούν ελάχιστα ή μόνο για να στείλουν γραπτά μηνύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Yaniv Hamzany, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μιλούν στο κινητό τους τουλάχιστον τριάντα με σαράντα ώρες κάθε μήνα.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα πρώτα δείγματα παρουσίαζαν σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα οξειδωτικού στρες, το οποίο καταστρέφει ό,τι μπορεί να υπάρχει σε ένα κύτταρο, ακόμη και το DNA, και ανήκει στους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου.
«Αυτό δείχνει ότι το οξειδωτικό στρες είναι σαφώς μεγαλύτερο στον ιστό και στους αδένες των ατόμων που μιλούν πολλές ώρες στο κινητό τους», ανέφερε ο δρ Hamzany. «Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με τις κυτταρικές και τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν τον σχηματισμό όγκων», πρόσθεσε.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants and Redox Signaling.