Κομισιόν: Μάχη για την προεδρική καρέκλα – Στον Γιούνκερ η εντολή – Δεν τον θέλει ο Κάμερον

juncker newΆρχισαν οι διεργασίες για την  εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Η Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δώσουν σαφή εντολή στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ, της πρώτης δύναμης, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, στη νέα Ευρωβουλή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες πολιτικές ομάδες.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν “σκοντάφτει” στην άρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεν θέλει ούτε τον Γερμανό Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς.  Την ίδια ώρα, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει στηρίξει με σαφήνεια τον Γιούνκερ.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον υποψήφιο με την μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαφή εντολή να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές ομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερούν οι διαδικασίες» τονίσε ο Σβόμποντα, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να απαντήσουν στις ανησυχίες των ψηφοφόρων μετά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – παρά τις σημαντικές απώλειες – εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ως εκ τούτου το σαφές δικαίωμα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για να αναζητήσει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει.

«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να προτείνει ένα πρόγραμμα εργασίας με το οποίο θα καθορίσει σαφείς προτεραιότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, πρόταση για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ενσωμάτωσης και πρόταση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» πρόσθέτει.

Ωστόσο, τόνισε οτι οι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τον Γιούνκερ μόνο εάν το πρόγραμμά του «ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της ΕΕ».