Κοντονής: Αναγκαία η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο

Την ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Σημειώνει, ειδικότερα, ότι η διαδικασία παροχής ασύλου πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας πως “οι υποθέσεις δεν πρέπει να παραμένουν εκκρεμείς σε διοικητικό ή σε δικαστικό επίπεδο, προκαλώντας ανασφάλεια και προβλήματα πρώτα και κύρια στους ίδιους τους αιτούντες άσυλο”.

Ο κ. Κοντονής τονίζει ότι “αγγίζει τα όρια της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας” ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση ποινικοποιεί κινητοποιήσεις πολιτών ενάντια στους πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ μιλά για “μαύρη προπαγάνδα συγκεκριμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης”, που αναφέρουν ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία δανειοληπτών.

Επιτίθεται, ακόμα, σε “περιθωριακές ομάδες”, λέγοντας ότι “αφού απέτυχαν να πείσουν το εκλογικό σώμα περί της ανάγκης επιστροφής στη δραχμή, αναλώνονται σήμερα σε κινητοποιήσεις προστασίας μεγαλοοφειλετών, στρατηγικών κακοπληρωτών και κατόχων πανάκριβων ακινήτων με πισίνες (…). Αυτούς προστατεύουν και αυτά βαφτίζουν “λαϊκή πρώτη κατοικία” για να παραπλανούν την κοινωνία και να δημιουργούν κενές περιεχομένου εντυπώσεις”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνεται των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί υψηλό εκπλειστηρίασμα “και να μην μεταβιβάζονται ακίνητα έναντι χαμηλού τιμήματος”.

Με αφορμή, τέλος, την κόντρα του με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Κοντονής διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης με τη Δικαιοσύνη, ωστόσο προσθέτει ότι “προκαλεί εντύπωση ο επιθετικός λόγος της Ένωσης, ο οποίος ξεπερνά ορισμένες φορές τον ακραία αντιπολιτευτικό λόγο κομμάτων της Βουλής”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ