Κριστίν Λαγκάρντ : Το 2014 η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη – Ίσως πριν το 2016 επάνοδος στις αγορές

KRISTIN LAGARNTΤην εκτίμηση οτι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  έχει φύγει από το τραπέζι για τα καλά, διατύπωσε η Κριστίν Λαγκαρντ στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη της στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελα. Επισήμανε ωστόσο ότι η απόφαση γι΄ αυτό βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού και των ελληνικών αρχών.

Η Κ.Λαγκάρντ:

– Απέφυγε να απαντήσει αν θα έπρεπε να υπάρξει από την αρχή μία μείωση χρέους.

– Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει η Ελλάδα  στις αγορές πριν το 2016.

– Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη στο πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, καθώς υποτιμήθηκε το μέγεθος του ελλείμματος. Επισήμανε ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν ήταν αναμενόμενη την περίοδο που σχεδιαζόταν το πρώτο πρόγραμμα.

– Χαρακτήρισε τεράστιο επίτευγμα τη δημοσιονομική εξυγίανση του ελλείμματος κατά 9 μονάδες, ενώ τόνισε ότι αν εφαρμοσθούν όσα έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, τότε υπάρχει φως στο τέρμα του τούνελ.

– Συνιστά  τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, αποκρατικοποιήσεις  και  διαρθρωτικές αλλαγές.

 

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

Αναφερόμενη στην περίφημη υπόθεση της λίστας δήλωσε ότι «ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανα ότι έπρεπε να κάνω όταν μου ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να τον βοηθήσω με την συλλογή φορολογικών εσόδων και τον αγώνα ενάντια στην φοροδιαφυγή. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δεν θα ήθελα να  σχολιάσω γιατί το θέμα έχει αναχθεί πραγματικά σε εσωτερικό πολιτικό ζήτημα. Αυτό που εγώ και το ΔΝΤ θεωρούμε σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύει καλά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, να είναι συμπαγής, ασφαλής και αποφασιστικός και να έχει την πλήρη πολιτική στήριξη της κυβέρνησης για να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πατάξει την φοροδιαφυγή σύμφωνα με τους στόχους. Βλέποντας τα νούμερα στο τέλος του Νοεμβρίου 2012 ο στόχος δεν έχει πιαστεί και υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη να γίνει για να σιγουρευτούμε ότι θα έρθουν τα έσοδα».