Κόβετε αποδείξεις με μπλοκάκι; ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Έχετε μπλοκάκι; Ξανασκεφτείτε το! Από το 2013 όλα όσα γνωρίζατε, ξεχάστε τα. Οι  ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Εκτός και αν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις οπότε το εισόδημα τους, θα φορολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως και αυτό των μισθωτών και των συνταξιούχων. Πόσα λοιπόν θα πληρώνουν οι επαγγελματίες από το 2013;

 

Αντιγράφουμε από το fpress.gr του Νίκου Σαμοίλη:

 

«Ως μισθωτοί θα φορολογούνται όσοι έχουν «μπλοκάκια» εφόσον όμως πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

1.       Να υπάρχει έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες των αμειβόμενων με μπλοκάκια.

 

 

 

2.       Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, από τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες, να μην υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον τα υπερβαίνουν, τουλάχιστον το 75% των εσόδων να προέρχεται από τον μεγαλύτερο «πελάτη».

 

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Όποιος κόβει μπλοκάκια σε έως και τρεις εργοδότες με τους οποίους έχει έγγραφη σύμβαση, θεωρείται μισθωτός και φορολογείται ως μισθωτός. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φορολογείται με τους συντελεστές των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά με τους συντελεστές των μισθωτών. Ποια είναι η διαφορά;

 

Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν, θα φορολογούνται:

 

·         Με 26% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 26.000 ευρώ και

 

·         Με 35% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 50.000 ευρώ και πάνω. Εννοείται ότι δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο.

 

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν ώστε να αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, θα φορολογούνται:

 

·         Με 21% εφόσον το εισόδημα ανέρχεται έως τις 25.000 ευρώ

 

·         Με 36% θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος από τις 25.000 έως τις 48.000 ευρώ και

 

·         Με 45% θα φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος από τις 45.000 ευρώ και πάνω.

 

Η κλίμακα των μισθωτών θα προβλέπει μια έκπτωση φόρου η οποία θα φτάνει στα 1950 ευρώ για έχοντες εισόδημα έως 18000 ευρώ και θα πέφτει σταδιακά. Οι έχοντες εισόδημα 42.000 ευρώ, δεν θα έχουν κανένα αφορολόγητο.