Κύμα μεταναστών από Λιβύη κατακλύζει τη Μεσόγειο – 443 έσωσε σήμερα η Ιταλία

Σε νέα διάσωση 443 μεταναστών, στα νερά της Μεσογείου, προχώρησαν την Πέμπτη οι ιταλικές αρχές. Μετά τη διάσωσή τους οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Αουγκούστα της Σικελίας.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε ότι μεταξύ των διασωθέντων μεταναστών βρίσκονται δύο έγκυες γυναίκες και 124 παιδιά, εκ των οποίων τα δέκα είναι βρέφη.

Η κυβέρνηση της Ρώμης έχει εντείνει τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν από δύο ναυάγια που σημειώθηκαν στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 400 άτομα. Από τότε το μεταναστευτικό κύμα προς την Ιταλία έχει μεγεθυνθεί, καθώς οι ναυτικές περιπολίες έχουν κάνει λιγότερο επικίνδυνες τις θαλάσσιες διελεύσεις των μεταναστών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο, ότι περίπου 40.000 μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα. Ο υπουργός προειδοποίησε εξάλλου πως «η τάση είναι αυξητική», ενόψει του καλοκαιριού. Πολλοί από τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο είναι σύροι πρόσφυγες που προσπαθούν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη της πατρίδας τους.

Ο Αλφάνο επανέλαβε την έκκλησή του προς τους εταίρους της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν περισσότερη βοήθεια. Όπως είπε ο Ιταλός υπουργός να βοηθάς τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από μια «δραματική» κατάσταση είναι «καθήκον της Ευρώπης στο σύνολό της ως πολιτικό και θεσμικό σώμα και όχι μόνο μια χώρας».

Εν τω μεταξύ η Pro Asyl, μια γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση προέτρεψε την ΕΕ να «ανοίξει ασφαλείς διαδρόμους» για τους πρόσφυγες από τη Συρία, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποδεχτεί λιγότερους από 20.000 Σύρους σε αντίθεση με τη Τουρκία που φιλοξενεί πάνω από 1 εκατ. εξ αυτών. «Πολλοί από τους σύρους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στη Λιβύη συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να περάσουν στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες θα πρέπει γρήγορα και με ασφάλεια να εγκατασταθούν στην Ευρώπη μέσα από ένα ad hoc πρόγραμμα», ανέφερε η γερμανική ΜΚΟ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας σε σύνοδο των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, χαρακτήρισε το θέμα μια «καταθλιπτική» κατάσταση, αλλά επέμεινε ότι η Γερμανία ήδη φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Οι άλλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Η πραγματική αιτία έγκειται στις χώρες προέλευσης», πρόσθεσε. «Η Λιβύη είναι ουσιαστικά σε μια κατάσταση κατάρρευσης», συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι η σωματέμποροι εκμεταλλεύονται την κατάσταση. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην εγκαταλείπουν τις χώρες τους», πρόσθεσε ο Ντε Μεζιέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ