Κύπρος: Άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από σήμερα

CypruscentralbankΉρθησαν από σήμερα πλήρως οι περιορισμοί διακίνησης κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η άρση των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί προ διετίας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην Κεντρική Τράπεζα τα ανώτατα κλιμάκια τεχνοκρατών εκτιμούν ότι η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων αποτελεί σημαντικό βήμα και σημειώνουν ότι με την απόφαση αυτήν, οι αγορές θα πειστούν ότι η Κύπρος εξέρχεται της κρίσης και εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Το 2012 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα είχαν ανέλθει περίπου στα 70 δισ. ευρώ.

Με το «κούρεμα» καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 και με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων που είχαν ληφθεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις καταθέσεις.

Το 2013 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα μειώθηκαν στα 46,9 δισ. ευρώ και το 2014 περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο στα 46,1 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας συνολική ποσοστιαία μείωση της τάξης του 33% σε σχέση με το 2012.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ