Κύπρος: Αγωγές κατά Κομισιόν και ΕΚΤ για το “κούρεμα” στις καταθέσεις

Αγωγές κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσαν Κύπριοι καταθέτες, ζητώντας αποζημιώσεις για την απώλεια των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αγωγές, η απόφαση για haircut στις καταθέσεις των δύο τραπεζών στέρησαν μέρος των αποταμιεύσεων με τις αρχές να παραβιάζουν προδήλως και σοβαρώς τα όρια της εξουσίας τους, προκαλώντας την πρόωρη ψήφιση ενός σχεδίου bail in για τις τράπεζες. 

Οι ενάγοντες αξιώνουν κυρίως αποζημιώσεις για τις δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν στους ιδίους με την απόφαση του Eurogroup , βάσει της οποίας επιβλήθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.

Οι αγωγές επίσης επιχειρούν να προσβάλουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους που βρίσκονται σε ισχύ στην Κύπρο από την έναρξη της κρίσης. 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι και το 2013 ομάδα 50 καταθετών είχαν στραφεί κατά του Eurogroup και άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας αποζημίωση για το «κούρεμα» των καταθέσεών τους.