Κύπρος: Στη δημιουργία bad bank συμφωνούν οι τράπεζες

Στη δημιουργία «κακής» τράπεζας συμφωνούν Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και τραπεζίτες. Επανέφεραν την ιδέα σε συνέδριο στη Λευκωσία, καθώς, όπως είπε η διοικητής της ΚΤΚ, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «είναι εστία υψηλού κινδύνου τα κόκκινα δάνεια (NPLs)».

Οι τράπεζες με υψηλά NPLs είναι πιο ευάλωτες σε μελλοντικές διαταραχές, σημείωσε η διοικητής. Σε ομιλία της σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Κεντρική Τράπεζα, υπό τον τίτλο, «Επιτεύγματα και Προκλήσεις του Τραπεζικού Τομέα στην Κύπρο: η Ευρωπαϊκή Προοπτική», η κ. Γιωρκάτζη σημείωσε ότι τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επηρεάζουν τόσο τον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και την πραγματική οικονομία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσε, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών, απαιτώντας αύξηση των προβλέψεων και αυξάνοντας το κόστος διαχείρισής τους. Τα μικτά μη εξυπηρετούμενα δάνεια για όλες τις τράπεζες, που λειτουργούν στην Κύπρο και αφορούν νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σήμερα σε 21,9 δισ. ευρώ ή 44% του συνόλου των δανείων και στο 120% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, τα πολιτικά κόμματα καλούν στην Βουλή τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει με το ταμείο αποζημίωσης “κουρεμένων” καταθετών, κατόχων αξιογράφων κι άλλων, καθώς το νομοθετικό σώμα από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει για δαπάνες, οι οποίες επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ήδη, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών τούς επισήμανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η πρόταση νόμου πάσχει συνταγματικά, πράγμα που παραδέχονται και οι ίδιοι οι εισηγητές της. Την πρόταση νόμου έχουν υποβάλει από κοινού τα κόμματα ΔΗΣΥ και Συμμαχία Πολιτών και συζητήθηκε παράλληλα με παρόμοια θέματα, που ενέγραψε το ΔΗΚΟ από το 2016.

Το κόμμα είχε προτείνει αξιοποίηση 10% των πρωτογενών πλεονασμάτων για την αποζημίωση των πιο πάνω ομάδων πληθυσμού, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε εξ’ αρχής την πρόταση, με το επιχείρημα ότι «είναι άνευ ουσιαστικής αξίας, διότι πρόκειται για ποσά αμελητέα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η νέα συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών επιβεβαίωσε τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η σύσταση ενός ταμείου ικανού να ανταποκριθεί στις ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν καταθέτες και άλλοι τον Μάρτιο του 2013 και παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές και νομικοί, απέδειξε ότι «πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα».

Η ίδια η Επιτροπή, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, παρά την προσπάθεια να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν όλων των μελών της για την ανάγκη σύστασης ενός τέτοιου ταμείου, απέτυχε να το πράξει. Και για να μην λήξει άδοξα το θέμα από την πρώτη αυτή προσπάθεια, αποφάσισε να καλέσει στη συνεδρίαση της την ερχόμενη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομικών για να εξετάσει μαζί του, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει και τι είναι αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις του 2013 κουρεύτηκαν περίπου 9 δισ. ευρώ ανασφάλιστες καταθέσεις, μετατράπηκαν σε κεφάλαιο αξιόγραφα εκατοντάδων εκατ. ευρώ και μηδενίστηκαν οι αξίες των μετοχών των τραπεζών.