Κύπρος: “Τα βρήκε” με την BlackRock η Κεντρική Τράπεζα για την αξιολόγηση των τραπεζών

Σε συμφωνία με τη Blackrock κατέληξε τη Δευτέρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την ανάληψη από τον αμερικανικό κολοσσό επικουρικού ρόλου στην αξιολόγηση των ευρημάτων διαγνωστικών ελέγχων της Pimco.

H συμφωνία οριστικοποιήθηκε σήμερα, μετά από χθεσινή καταλυτική παρέμβαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που έλυσε τις νομικές επιπλοκές που είχαν προκύψει εδώ και δέκα μέρες στο όλο ζήτημα.

Οι επιπλοκές δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο, λόγω της εμπιστευτικότητας των πληροφοριών που θα εξεταστούν και των εμπορικών μυστικών που ήθελε η κάθε πλευρά – ιδίως η Pimco – να διαφυλάξει. Οι δύο οίκοι έλυσαν χθες τις διαφορές τους σε τηλεδιάσκεψη που έκαναν μεταξύ τους, και μετά από σημείωμα του διοικητή στο οποίο τονίζει την ανάγκη συναίνεσης λόγω της σημασίας των ελέγχων για τη χώρα.

Με βάση τη συμφωνία, η Blackrock θα αξιολογήσει τα ευρήματα των διαγνωστικών ελέγχων της Pimco, για να εντοπίσει σημεία που θα επέτρεπαν μείωση των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Το μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα προνοεί ότι η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών θα φθάσει μέχρι τα €10 δισ.

Με βάση τους προκαταρκτικούς έλεγχους της Pimco το ύψος των αναγκών φθάνει τα €6,5 δισ. με το βασικό σενάριο και τα €9,5 δισ. με το ακραίο.

Από μερίδα των πιστωτών της Κύπρου τίθεται ζήτημα βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, και η ΚΤ ευελπιστεί ότι ο συμβουλευτικός ρόλος της Pimco θα συμβάλει στη διατήρηση των κεφαλαιακών αναγκών σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται.
Η συμφωνία δεν αλλάζει την προθεσμία που έχει δοθεί στην Pimco για ολοκλήρωση των ελέγχων μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ώστε ο τελικός αριθμός να βρίσκεται ενώπιον των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα συζητήσουν το κυπριακό μνημόνιο στις 21 Ιανουαρίου.

Η εξοικείωση της Blackrock με το ελληνικό περιβάλλον αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των όποιων μεθοδολογικών ατελειών πιθανόν να υπάρχουν στην έκθεση της Pimco και στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών προς τα κάτω.

Ανάλογο ρόλο με αυτό που θα αναλάβει η Blackrock στην Κύπρο είχε στην Ελλάδα η Bain and Company.

Η συμφωνία με τη Blackrock γίνεται εν μέσω της συζήτησης που έχει αναπτυχθεί σε πολιτικό επίπεδο για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Πηγή: Stockwatch