Κ. ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: “Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και εδώ είμαστε για βοήθεια” – Τι λέει για τις τράπεζες

Regling

 

 

 

 

 

 

 


Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και όσο το κάνει, τόσο η Ευρώπη θα τη στηρίζει,δήλωσε ο 
Klaus Regling την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι αν χρειαστούν και άλλα κεφάλαια ή κάποιας άλλης μορφής βοήθεια, η Ευρώπη έχει δεσμευτεί ότι θα την παράσχει, μέχρι η Ελλάδα να βγει πλήρως στις αγορές.

Επίσης, υποστήριξε ότι το μέγεθος των κεφαλαίων θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την ΕΒΑ και τα stress tests.

Ο Regling υπογράμμισε το «όπλο» που έχει η Ελλάδα από την βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών, λέγοντας ότι μόνο για το 2013 το όφελος για τον ελληνικό προϋπολογισμό διαμορφώθηκε σε 8,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 4,5% περίπου του ΑΕΠ.

Ο Regling πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει λάβει περίπου 140 δισ. ευρώ από τον EFSF σε 3,5 χρόνια περίπου, με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που αποδεικνύει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων.

Από την πλευρά του ο Rishi Goyal, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, όπως η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις, και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο των τραπεζών, οι οποίες, ενώ (όπως είπε) διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια διαδικασία σωστής αναγνώρισης των πιστωτικών ζημιών και προκαταβολικής εξασφάλισης των απαραίτητων κεφαλαίων για να μπορέσουν στη συνέχεια να στηρίξουν την ανάπτυξη.