Κ. Χρυσόγονος: Να δεσμευθεί ο Ντράγκι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

xrusogonos1Ερώτηση για τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι σχετικά με τη θωράκιση των άλλων κρατών-μελών από μετάδοση της ελληνικής κρίσης υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητώντας τη δέσμευσή της ότι θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την αποφυγή της εξόδου κρατών-μελών από την Ευρωζώνη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 11.3.2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι: «Διαπιστώσαμε επίσης περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ίσως προστατεύει τις χώρες της ευρωζώνης από την μετάδοση, το οποίο μας βοηθάει επιπλέον στην επίτευξη των νομισματικών στόχων στη ζώνη του ευρώ».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρεξήγηση ότι η ΕΚΤ θεωρεί την Ελλάδα ως χαμένη υπόθεση και ότι απλά προσπαθεί να αποφύγει τη μετάδοση σε άλλα κράτη-μέλη. Υποθέτοντας ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεση του Προέδρου της ΕΚΤ, μπορεί η ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή ενός κράτους-μέλους στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεση της για τη αποφυγή ενός αντίθετου σεναρίου;