ΛΑΪΚΗ – ΤΑΚΗΣ ΦΕΙΔΙΑ: Τρομακτικές οι συνέπειες του σχεδίου – Υπάρχει εναλλακτική

Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, επισημαίνει ο αναπληρών Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία, σύμφωνα με το Stockwatch.

“Αστεία” χαρακτήρισε την πρόταση να διασφαλιστούν μόνο οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ και σημειώνει ότι υπήρξε στο τραπέζι εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας.

«Ήταν ομολογουμένως μία απόφαση που ξάφνιασε τους εργαζόμενους της Λαϊκής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, γνωρίζαμε την αρχική πρόταση του Eurogroup η οποία όσο οδυνηρή και να ήταν θα διασφάλιζε το μέλλον του τραπεζικού Υπάρχει σχέδιο διάσωσης της CPB συστήματος», σημείωσε ο κ. Φειδία.

«Μείναμε άφωνοι διότι το προηγούμενο βράδυ είμαστε στην Κεντρική Τράπεζα και συζητούσαμε συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Λαϊκής και δεν μας ειπώθηκε τίποτε».

Σημείωσε ότι «ως διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της Λαϊκής πληροφορηθήκαμε τις τελικές αποφάσεις από την ανάγνωση της γραπτής δήλωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στο Προεδρικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε την ερχόμενη Τρίτη με διαβεβαιώσεις ότι θα είχαμε ρευστότητα από την ΕΚΤ».

Επεσήμανε ότι «υπήρξε και υπάρχει ακόμη σχέδιο αναδιάρθρωσης της CPB στο τραπέζι που θα σώσει την τράπεζα και το οποίο περιλαμβάνει το μέλλον των εργασιών στην Ελλάδα, εθελούσιες αφυπηρετήσεις μέχρι και 300 ατόμων».

Υπέδειξε ότι «τα καταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα χρωστούν στην κυπριακή τράπεζα €5 δισ. Όλα τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα και όλη η περιουσία της είναι υποθηκευμένη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έναντι του δανείου που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μας στηρίξει. Αυτά που πάνε; Πως διασφαλίζονται;» διερωτήθηκε.

«Στην Λαϊκή Τράπεζα υπάρχουν καταθέσεις από 450 ταμεία. Υπάρχουν επίσης και καταθέσεις από ασφαλιστικά ταμεία. Ας μας πουν τι θα γίνουν;».

«Οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα διότι η Κύπρος κλήθηκε εθελοντικά και τονίζω εθελοντικά για να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή στο να πληρώσουν οι καταθέτες της Κύπρου, να πληρώσουν οι υπάλληλοι της τράπεζας της Κύπρου αυτή την εθελοντική μας απόφαση».

Σημείωσε ότι αυτό που έχει αποφασιστεί δεν είναι μόνο την Λαϊκή Τράπεζα που πλήττει, αλλά αντίθετα, όπως σημείωσε, θα επηρεάσει ολόκληρη την Κύπρο. Στις επόμενες μέρες θα αντιληφθούμε τις επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα του τόπου υπέδειξε ο κ. Φειδία.