ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ: Στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και θετικός ρυθμός ανάπτυξης 1,4%

ImageHandler (5)

Μία ολοκληρωμένη λίστα στέλνει σήμερα στους τρεις “θεσμούς” η κυβέρνηση κι αύριο Σάββατο συνεδριάζει το Brussels Group ενώ στη λίστα του Υπουργού Οικονομικών δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα ύφεσης.

 

Οι συνεργάτες του Γιάνη Βαρουφάκη (ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη) αναμένεται να φτάσουν αργά απόψε στις Βρυξέλλες και, αύριο το πρωί, θα θέσουν προς συζήτηση στο Brussels Group το πακέτο των μεταρρυθμίσεων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε πως η λίστα Βαρουφάκη δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, όπως π.χ. γενικευμένες αυξήσεις ΦΠΑ ή έκτακτους φόρους σε καύσιμα κλπ.

Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι έχουν υπάρξει συνεννοήσεις για τη λίστα με τους «θεσμούς» και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group και τη Δευτέρα θα μπορεί να ανακοινωθεί επισήμως το τελικό πακέτο που θα κατατεθεί στο Eurogroup.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι το Brussels Group ξεκινά τις εργασίες του αύριο και θα συζητήσει πάνω στη λίστα που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους τριών δισ. ευρώ, έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Ακόμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.