Λίστα Lagarde: Την Τρίτη η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Παπακωνσταντίνου

ImageHandler (8)
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απιστίας εις βάρος του δημοσίου.
Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου για τις ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Lagarde.
Ειδικότερα, κατόπιν της ολοκλήρωσης της ακροαματικής διαδικασίας, η έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει την ενοχή ή την αθώωση του πρώην υπουργού Οικονομικών για τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και απιστίας εις βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Από την πλευρά της Εισαγγελέως, προτάθηκε η ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δύο αδικήματα.
Αντίθετα, η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού, ζήτησε την αθώωση λόγω αμφιβολιών και απουσίας ισχυρών αποδείξεων.

Η πρόταση της Εισαγγελέως
Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ζήτησε η Εισαγγελέας για τις αλλοιώσεις στη λίστα Lagarde, τονίζοντας μάλιστα, πως οι υφιστάμενες κατηγορίες είναι οι «ελάχιστες» από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί.
Ειδικότερα, η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, απευθυνόμενη προς την έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου, ζήτησε την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και απόπειρα απιστίας εις βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.
Μάλιστα, η Εισαγγελέας υπογράμμισε πως οι προαναφερθείσες κατηγορίες είναι «οι ελάχιστες» από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί.
Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή της, η Ξ. Δημητρίου υποστήριξε πως μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης – αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα ( σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων).
Μόνον ο πρώην υπουργός υποστήριξε η εισαγγελέας, ήξερε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε και τασχετικά αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 500 εκ.δολλαρίων.
«Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος τα ήξεραν αυτά. Ποιοί έχουν τα μεγαλύτερα ποσά» είπε η εισαγγελέας.
Η κ. Δημητρίου εμφανίστηκε πεπεισμένη πως «το στικάκι ο κατηγορούμενος το έδωσε στο Διώτη ενώ είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε χρήση αυτού μέχρι να το παραδώσει. ´
Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κατηγορούμενου να πείσει το δικαστήριο ότι η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργείο Οικονομικών . Έδωσε μάχη με νύχια και με δόντια για να το αποδείξει».
Νωρίτερα, η Εισαγγελέας, αναλύοντας με λεπτομέρειες τις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών κατέληξε σε συμπέρασμα ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού (νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας) δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.
Η ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού ασκήθηκε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που προβλέπεται και δεν επηρεάζεται από την διπλή εκλογική αναμέτρηση καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές της 6 Μαΐου του 2012 λειτούργησε μόνον για δύο ημέρες.
H Εισαγγελέας άσκησε κριτική για την σύντομη προθεσμία που θέτει ο νόμος για τα αδικήματα των υπουργών και ανέφερε ότι είμαστε η τελευταία χώρα που διαθέτει τέτοια νομοθεσίας, τασσόμενη υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης των σχετικών διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απολογούμενος την περασμένη εβδομάδα, αρνήθηκε ότι αυτός διέγραψε τα αρχεία από τη λίστα και υπεραμύνθηκε του έργου του στον υπουργείο για την αντιμετώπιση και τη πάταξη της φοροδιαφυγής και για την συγκέντρωση των οφειλόμενων φόρων, όπως και για την έλευση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας.
Ο πρώην υπουργός στην απολογία του δεν παρέλειψε να μιλήσει για πολιτική εγκατάλειψη από το κόμμα του («με έριξαν στα σκυλιά», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αιχμές άφησε και για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η απάντηση της υπερασπιστικής γραμμής
Τη διαγραφή των τριών επίμαχων ονομάτων από τη λίστα Lagarde δεν την έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο, υπογράμμισε η υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης.
Ειδικότερα, μετά την πρόταση – καταπέλτη της Εισαγγελέως περί ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Β. Δημακόπουλος, ένας εκ των τριών συνηγόρων του πρώην υπουργού, υπογράμμισε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου πως η διαγραφή των τριών συγγενικών προσώπων από την επίμαχη λίστα έγινε από τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο.
Επίσης, διέτεινε πως τα αδικήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί, ενώ συμπλήρωσε πως η λίστα Lagarde στερείται νομιμοποίησης, καθώς συνιστά προϊόν υποκλοπής.
Ακόμη, ανέφερε πως τα ηλεκτρονικά έγγραφα, όπως τα USB και τα CD δεν πρωτοκολλούνται και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε πρωτοκόλληση του πρώτου CD από τον πρώην υπουργό Οικονομικών.