Λαγκάρντ και αμερικάνικος τύπος πιέζουν τη Μέρκελ για το ελληνικό χρέος

Οι  μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και η διευθύντρια του ΔΝΤ  Λαγκάρντ επιμένουν ότι η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων στο θέμα του ελληνικού χρέους δε μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον.

  1. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου στο MEGA, το ΔΝΤ θα κρατήσει σκληρή στάση αν αποτύχει η επαναγορά των ομολόγων. Η Λαγκάρντ θέλει τελική και αξιόπιστη λύση, διαφορετικά θα συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με το plan Β, που κατά τον Μ. Ιγνατίου έχει το ΔΝΤ, το Ταμείο θα ζητήσει νέα μέτρα. Όχι από την  Ελλάδα , αλλά από τους  Ευρωπαίους. Που σημαίνει επιπλέον χρηματοδότηση.
  2.        Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς»  σε κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι

το «μεγαλύτερο λάθος» στην τελευταία συμφωνία του Eurogroup και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι ότι εξαρτά οποιαδήποτε ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας. Όπως επισημαίνεται, στη συμφωνία επιστρατεύονται χρήσιμα εργαλεία για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αναγνωρίζοντας ότι οι τρέχουσες και προβλεπόμενες αναλογίες στην Ελλάδα για την έξοδο από το χρέος δεν είναι βιώσιμες.Η εφημερίδα θεωρεί ότι μέτρα όπως το πραγματικό κούρεμα του χρέους θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά και αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, μεταξύ αυτών, δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση.

Η  εφημερίδα κάνει λόγο για «εύθραυστο χαρακτήρα» της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας και διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το κύριο άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Μέρκελ θα προτάξει την επιβίωση της Ελλάδας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι των εκλογικών υπολογισμών της.