Λ. Κατσέλη: Η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τις επιχειρήσεις – Στόχος η ανάπτυξη της οικονομίας

louka1Τρεις βασικές προτεραιότητες για την Εθνική Τράπεζα έθεσε η πρόεδρος Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην εκδήλωση του Σύνδεσμος Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) για την παρουσίαση του επετειακού λευκώματος 100 χρόνων.

  1. Παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στήριξη της παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα με έμφαση στην καινοτομία και τις εξαγωγές. Η επικεφαλής της ΕΤΕ μίλησε για νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία και σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.
  2. Επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων για να επιτευχθεί η αναζωογονηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Χρειάζεται, όπως είπε, άρση των μικρών και μεγάλων εμποδίων που βαραίνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

  1. Εταιρικη κοινωνική ευθύνη και ανάδειξη αυτού του ρόλου των επιχειρήσεων.

Επίσης η κ. Κατσέλη τόνισε την ανάγκη να συνεισφέρουν όλοι προκειμένου να βρει λιμάνι η ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε ότι η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας συναντήσεις με επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας.

H ομιλία της Λ. Κατσέλη

 Βρίσκομαι για πρώτη φορά υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας στο χώρο του Χρηματιστηρίου, ενός θεσμού που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία και στην πορεία επανεκκίνησής της, προσελκύοντας κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες, σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μετά από ένα  μακροχρόνιο περιβάλλον ύφεσης και παραγωγικής αποσάρθρωσης.  Πρέπει και μπορεί να οδηγηθεί σε μια νέα πορεία επανεκκίνησης, μια νέα πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, με επίκεντρο τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια, την καινοτομία,  τον οικονομικό και τεχνολογικό της μετασχηματισμό. Αυτό  είναι το εθνικό αναπτυξιακό μας στοίχημα : η διεύρυνση  και αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, με μεταφορά πόρων και Ανθρώπινου δυναμικού από λιγότερο σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες, με τρόπο  που θα  αξιοποιούνται  τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά  πλεονεκτήματα της χώρας, θα δημιουργούνται προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας και θα διασφαλίζονται  προυποθέσεις για συνεχή βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών.

Η επίτευξη του εθνικού αυτού στόχου χρειάζεται κινητοποίηση όλων μας, αποφασιστικότητα και συνέργειες. Προϋποθέτει βεβαίως την επιτυχή   ολοκλήρωση  των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εταίρους μας, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας, να προωθηθούν τα απαραίτητα διαρθωτικά μέτρα  και να αρθούν όλες οι πηγές αβεβαιότητας και αστάθειας που προκαλούν επενδυτική στασιμότητα και ασφυξία στην αγορά. Προϋποθέτει όμως και τη σύμπραξη όλων: του κράτους, της επιχειρηματικής κοινότητας, του τραπεζικού συστήματος.  Ο σχεδιασμός ή η υλοποίηση, δημόσιων πολιτικών, ποτέ δεν είναι αποτελεσματική αν δεν εμπλουτιζεται από την αρχή  με την άποψη και τις εμπειρίες αυτών που καλούνται να τις εφαρμόσουν ή να τις υποστούν . Η αγορά, από την άλλη μεριά, παράγει αστοχίες και αναποτελεσματικότητα, αν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός ενεργειών. Το πλοίο δεν θα βγει στην ανοικτή θάλασσα, αν ο καθένας από μας δεν δει τον εαυτό του ως μέρος του πληρώματος.

Η Εθνική Τράπεζα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ από τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι έτοιμη να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζω και συμμερίζομαι τις ίδιες αγωνίες με εσάς. Η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, η διαρκής στήριξη και αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, η λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την πραγματική οικονομία, η άρση κάθε εστίας εμποδίου και γραφειοκρατίας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και τόνωσης της οικονομίας.

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει, όπως γνωρίζετε, χρηματοδοτήσει σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και επενδυτικά έργα στη Βόρειο Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, με έμφαση  στις επενδύσεις  και τις εξαγωγές. Κάτι που εσείς, οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, που αποτελείτε από τους πιο ισχυρούς εξαγωγικούς παίκτες με δυναμική διείσδυση σε ξένες αγορές, το γνωρίζετε πολύ καλά. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας,  δυναμικές  και βιώσιμες επιχειρήσεις, που  βρίσκονται σε δυσκολία αντλησης κεφαλαίων , πρέπει και μπορούν να στηριχθούν με κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Ως Εθνική Τράπεζα, στηρίζουμε και στεκόμαστε δίπλα σε έναν ανεκτίμητο παραγωγικό συντελεστή, που ως χώρα διαθέτουμε: το επιχειρηματικό δαιμόνιο. Την ικανότητα που εσείς, ως επιχειρηματίες, έχετε να αναπτύσσετε νέες καινοτόμες ιδέες, προϊόντα  και υπηρεσίες, να αντιλαμβάνεστε τις τάσεις της αγοράς έγκαιρα , να διαβλέπετε ευκαιρίες , να αναλαμβάνετε  το επιχειρηματικό ρίσκο και να διεισδύετε σε νέες δυναμικές αγορές και αλυσίδες αξίας και διεθνείς συνεργασίες διεκδικώντας σημαντικά μερίδια αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα από αυτό το βήμα να τονίσω τρεις προτεραιότητες  που ως Εθνική Τράπεζα θέτουμε:

Πρώτον, την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και την υποστήριξη την παραγωγικής αναδιάρθρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, σε μία σειρά από τομείς με επίκεντρο τις καινοτόμες ιδέες, τον εξαγωγικό προσανατολισμό. Χρησιμοποιούμε και διευρύνουμε όλα τα εργαλεία προς αυτή τη κατεύθυνση, με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω συγχρηματοδοτήσεων και αυτοχρηματοδοτήσεων και συμπράξεων δημόσιου –ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα, με σωστό σχεδιασμό να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποβιομηχάνιση, χρηματοδοτώντας και επενδύοντας πρωτοβουλίες  με ισχυρά, πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη. Θέλουμε σε αυτή τη προσπάθεια και τη δική σας αρωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύουμε να αναπτύξουμε νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη μορφή  ανακυκλούμενων κεφαλαίων, σε συνεργασία με Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε τομείς, όπως η κοινωνική, νεανική  και πολιτισμική επιχειρηματικότητα, ή έργα αστικής ανάπλασης που μπορούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν καινοτόμες δημιουργικές ιδέες. Εργαλεία τα οποία αξιοποιούν δημιουργικές, επιχειρηματικές ιδέες και ανοίγουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Δεύτερον, την επιθετική προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων. Κεφαλαίων, που δεδομένης της στενότητας πόρων την παρούσα περίοδο, θα επιτρέψουν την αναζωογόνηση και ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συμπράξεων και συνεργασιών. Αυτό, όπως έχω πει, προϋποθέτει άρση όλων των μικρών και μεγάλων εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι για έναν επιχειρηματία, για μια εξαγωγική επιχείρηση, να υπερβεί τις δαιδαλώδεις, γραφειοκρατικές διαδικασίες, που αυξάνουν το κόστος και πολλές φορές αποθαρρύνουν την ίδια την προσπάθεια. Σε αυτό το πλαίσιο προσβλέπουμε στη στενή και συνεχή συνεργασία με τον  Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Τρίτον, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που για εμάς, ως Τράπεζα, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της Στρατηγικής μας. Γνωρίζω, και θέλω να σας συγχαρώ, διότι ως Σύνδεσμος, μαζί με άλλους φορείς και συνδέσμους, έχετε αναλάβει ενεργό δράση για τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιχειρηματικής Ευθύνης, με στόχο την  διασύνδεση ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων,  με την επιχειρηματική κοινότητα του Βορειοελλαδικού Τόξου. Όπως επίσης και για τον θεσμό των επαίνων και βραβείων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ, όπου αναγνωρίζετε το εργο επιχειρήσεων  που έχουν  διακριθεί ως προς  την  εξωστρέφεια και καινοτομία τους , αλλά και   την γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι υπάρχει άλλη επιλογή  από το να τα καταφέρουμε. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται, μετά το Πάσχα, να διοργανώσουμε μια σειρά κλειστών συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων, που παρά την κρίση, δίνουν τη μάχη της παραγωγικότητας και εξωστρέφειας, για να σας ακούσουμε, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Θέλω να συγχαρώ και πάλι τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τη σημερινή εκδήλωση, με αφορμή την έκδοση τους λευκώματος για τα 100 χρόνια παρουσίας του και να σας διαβεβαιώσω ότι η Εθνική Τράπεζα θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές σας.