Λ. Παπαδήμος: Ανακάμπτει αλλά αργά η ευρωζώνη – Πρόκληση η βιώσιμη ανάπτυξη

Λ.Παπαδήμος: Πρόκληση  για την Ευρωπαϊκή Ενωση η βιώσιμη ανάπτυξη (online)

Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε σημείο καμπής και ότι η επιδίωξη βιώσιμης ανάπτυξης θα αποτελέσει πρόκληση  για τα κράτη μέλη της ΕΕ, εξέφρασε πριν λίγο ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε συνέδριο που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Η τραπεζική ένωση, η νομισματική πολιτική και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί για την επίλυση της κρίσης και την επιστροφή στην αναπτυξη, υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν, πρόσθεσε. 

Στο ίδιο πλαίσιο προειδοποίησε ότι τα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο δεν θα κρατήσουν για πάντα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν πριν είναι αργά το χρόνο που κερδίζουν. 

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΚΤ ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι ο οικονομικός κατακερματισμός στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί σημαντικά τα επόμενα 2 χρόνια.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Τα κρίσιμα ζητήματα και οι προκλήσεις της πολιτικής που πηγάζουν από τη δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης και την άσκηση νομισματικής πολιτικής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κορυφαίων πανεπιστημιακών και κεντρικών τραπεζιτών που συμμετέχουν στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
Την επιστημονική διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το διάστημα 2002-2010. Στη διάρκεια της ημερίδας οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και θα συζητήσουν για τον ρόλο και τις επιπτώσεις της τραπεζικής ένωσης και της νομισματικής πολιτικής στην προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρώπη.
Από την αξιολόγηση αυτή θα προκύψουν διδάγματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής στην ενδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρία, με συντονιστή τον κ. Παπαδήμο, η οποία τιτλοφορείται «Προκλήσεις νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση», φέρνει στο βήμα του Μεγάρου, μεταξύ άλλων, τον Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον Μπέντζαμιν Φρίντμαν, καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
H δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τραπεζική ένωση, χρηματοοικονομική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη» θα εξετάσει θέματα και προβλήματα που αφορούν την εισαγωγή και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, τον συνεχιζόμενο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη και τις πολιτικές που επιδιώκουν την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και την προστασία της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, με συντονιστή τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργό (2000-2004 και 2011-2012) Τάσο Γιαννίτση, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι Ινιάτσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, και Γκιγέρμο ντε λα Ντεέσα, αντιπρόεδρος της Santander Bank.