Λ. Παπαδήμος: Ιδιαίτερα θετική η ανακοίνωση των μέτρων από τον Ντράγκι

papadimosΘετικά κρίνει το πακέτο των μέτρων Ντράγκι και ιδιαίτερα τη στοχευμένη αναχρηματοδότηση  των τραπεζών, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος. 

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανέφερε πως η μικρή μείωση των επιτοκίων θα συμβάλει οριακά στη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα. Σε συνδυασμό όμως με την ανακοίνωση των άλλων μέτρων, που ανακοινώθηκαν και θα εφαρμοστούν σταδιακά και στον βαθμό που αυτά θα επηρεάσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία, θα συντελέσουν στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης». 

«Η εισαγωγή και εφαρμογή των στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης των τραπεζών μακροπρόθεσμης διάρκειας θα έχει ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα και λόγω της μακροπρόθεσμης διάρκειας και επειδή η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ συναρτάται με τη χορήγηση δανείων των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο πολύπειρος κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας πως αυτό το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια και θα συντελέσει στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα δύο χρόνια. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την προαναγγελία του μέτρου για τις άμεσες αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (ΑΒS) από την ΕΚΤ εκτίμησε πως και αυτό θα συντελέσει στην ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την αύξηση των πιστώσεών τους στον ιδιωτικό τομέα.