Ανυπότακτος σε κάθε μορφή εξουσίας ο Μανώλης Γλέζος. Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι στη δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος και όχι στη διάλυση των συνιστωσών, επισημαίνοντας ότι : “Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό» – «Τώρα τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ θέλουν να τα σκοτώσουν» –
Αναφερόμενος σε αποστροφή της ομιλίας του Α.Τσίπρα που είπε ότι “όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και επιστρέφουν στον λαό”, ο Μ.Γλέζος απάντησε: “Αυτό που είναι γραμμένο στους Κορυσχάδες, λέει ότι : «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό».
Σημεία της ομιλίας του Μ.Γλέζου
«Τα όργανα τα οποία εκλέγονται σε οποιαδήποτε βαθμίδα, από τις οργανώσεις τις πρωτογενείς μέχρι τα ανώτερα όργανα, τα όργανα που εκλέγονται δεν πρέπει να είναι μονοπρόσωπα. Τα όργανα που εκλέγονται πρέπει να είναι τριμελή. Εκλέγουμε έναν εκπρόσωπο, τον αναπληρωτή του και έναν συμπληρωματικό, ας πούμε. Εκλογή οργάνων που δεν θα είναι συλλογικά όργανα, δεν θα εκφράζουν την συλλογικότητα, κοινή άποψη για όλους μας… Δεν είμαστε σε ένα κόμμα μονοπρόσωπο, δεν είμαστε σε ένα κόμμα αρχηγικό, είμαστε σε ένα κόμμα συλλογικό». Πρόσθεσε, δε, πως τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα Όργανα θα πρέπει να εναλλάσσονται εκ περιτροπής.
Ο κ. Γλέζος σημείωσε επίσης πως δεν είναι αντιθετικό κάποιος να είναι μέλος και ταυτρόχρονα να ανήκει σε μια πολιτική δύναμη από αυτές που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε τις δυνάμεις που συγκρότησαν τον ΣΥΡΙΖΑ «εγγύηση».
Επιπλέον άσκησε κριτική στον Συνασπισμό, λέγοντας πως χωρίς τις συνιστώσες δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο 27% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές σημειώνοντας πως «πότε έμπαινε και πότε δεν έμπαινε στη Βουλή».
«Τώρα τα άλογα που μας έφεραν μέχρι εδώ θέλουν να τα σκοτώσουν», τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε πως ο Συνασπισμός έχει το δικαίωμα να διαλυθεί ή όχι, αλλά «είμαστε εμείς εδώ που δεν θέλουμε να αυτοδιαλυθούμε», είπε. «Τι θα κάνετε;», πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ηγεσία του Συνασπισμού και, επιπλέον ανέφερε: «Εσείς διαφωνείτε μαζί μας, όχι εμείς με εσάς». «Το θέμα έχει φτάσει σε έναν κόμπο, να μην καταστρέψουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού».