Πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για την μείωση του ενεργειακού κόστους της Βιομηχανίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε σήμερα σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το όφελος για κάθε βιομηχανία εξαρτάται από το προφίλ και την κατανάλωσή της.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το κόστος της ενέργειας για τις βιομηχανίες έφθασε να είναι 30% με 40% υψηλότερο για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 60% υψηλότερο για το φυσικό αέριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξε απόφαση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το 80% των εργαζομένων της ενώ και η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:
– Το μέτρο της διακοψιμότητας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
– Την εξίσωση του ΕΔΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
– Την διανομή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ σε όλους τους πελάτες της εταιρείας.
– Tην άμεση μετακύληση της έκπτωσης που θα προκύψει από την Gazprom με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών και με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των επόμενων ημερών θα κλείσει η υπόθεση. Με βάση τις συζητήσεις θα διατηρηθεί η φόρμουλα σύνδεσης με το πετρέλαιο (η όποια αλλαγή μπορεί να γίνει θα αποφασιστεί σε κεντρική ευρωπαϊκό επίπεδο), ενώ οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2014 ευνοούν τους αγοραστές αφού προβλέπεται πτωτική πορεία των τιμών.
– Την διατήρηση για 2 χρόνια των βιομηχανιών που επιλέγονται ως πελάτες της ΔΕΠΑ ανεξαρτήτως κατανάλωσης λόγω κρίσης.
– Eπίσης θα ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να διατεθεί το περίσσευμα του προϋπολογισμού του ποσού που είχε αποφασιστεί να δοθεί για την αιθαλομίχλη. Συνολικά είχαν υπολογιστεί 40 εκατ. ευρώ από τα οποία έχουν διατεθεί λιγότερα από 5 εκατ. ευρώ.
– Έχει γίνει προετοιμασία και έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για την εφαρμογή από την Ελλάδα προγράμματος αντιστάθμισης του κόστους που προκαλείται από το σύστημα εμπορίας ρύπου στις βιομηχανίες για το διοξείδιο του άνθρακα, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι ελληνικές βιομηχανίες είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός Ε.Ε που δεν εφαρμόζουν το ΣΕΔΕ. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 15-20 εκατ. ευρώ και την Δευτέρα θα τεθεί σε διαβούλευση σχετική υπουργική απόφαση.
– Την κατάργηση από τον Σεπτέμβριο των ΑΔΙ και του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους (προσωρινά μεταβατικά μέτρα στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού) που θα οδηγήσουν στην μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.
-Έναρξη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ επίσης από τον Σεπτέμβριο για την πρόσβαση τρίτων στην λιγνιτική και ηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ.