ΜΕΡΚΕΛ VS ΚΑΜΕΡΟΝ: Κόντρα κορυφής απειλεί την ενότητα της Ε.Ε.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα κορυφής ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει σηκώσει μπαϊράκι κόντρα στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να καταβάλει τη συνεισφορά της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αναφερόμενη στην άρνηση του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να πληρώσει το επιπλέον ποσό των 2,1 δισεκ. ευρώ που της ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε,  κληθείσα να σχολιάσει τη διαμάχη της Βρετανίας με την Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας μέλους με βάση Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)… με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

«Κατά τη γνώμη μας, αυτή είναι η τυπική διαδικασία», κατέληξε.

Τη Δευτέρα ο Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να πληρώσει το επιπλέον ποσό που της ζήτησε η Επιτροπή, κερδίζοντας τα εύσημα από των ευρωσκεπτικιστών του βρετανικού Τύπου για την επιβλητική στάση του, όπως τη χαρακτήρισαν, απέναντι στους «Ευρωκράτες» που επιθυμούν να αρπάξουν τα χρήματα της χώρας.

Παρόλα αυτά η Επιτροπή προειδοποίησε τη Βρετανία ότι κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα, αν αρνηθεί να καταβάλει τα χρήματα αυτή την 1η Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Jacek Dominik, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Κάμερον να ζητήσει να ξεκινήσει συζήτηση για τους ίδιους τους πόρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προειδοποίησε ότι «αυτό θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας και κινδυνεύει να εγείρει θέμα για τις εκπτώσεις που λαμβάνει η Βρετανία».