ΟΜΟΛΟΓΟ: Αρνητική έκπληξη – Η Ελλάδα άντλησε μόλις 1,5 δισ. ευρώ λόγω Πορτογαλίας – Στο 3,5% το επιτόκιο

 

[UPD] Στο 1,5 δισ. έναντι αρχικού προγραμματισμού για 3 δισ. τα κεφάλαια που άντλησε η Αθήνα από τις αγορές με την έκδοση του 3ετούς ομολόγου. Στο 3,5% το επιτόκιο.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, “παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%).

Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times η κρίση της πορτογαλικής τράπεζας Espirito Santo δημιούργησε αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα των κρατών της περιφέρειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Ελλάδα πληρώνει με υψηλότερο επιτόκιο τη μανία της για εκλογές

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

αγορεςΥπερκαλύφθηκε η έκδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς, ενώ το επιτόκιο κινείται ήδη στο κατώτατο εύρος της αρχικής εκτίμησης, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί και ακόμη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με το Reuters, ανάδοχος της έκδοσης δήλωσε πως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ με την ενδεικτική απόδοση να κινείται στο 3,5%, στο χαμηλό του εύρους της αρχικής εκτίμησης (3,5-3,625%).

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το ποσό, το επιτόκιο και η υπερκάλυψη της έκδοσης του τριετούς ομολόγου αναφοράς.

Μεγαλύτερη των 3 δισ. ευρώ είναι η ζήτηση των επενδυτών για το ελληνικό τριετές ομόλογο, ενώ η απόδοσή του κυμαίνεται στο 3,5%, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires. Οι αρχικές εκτιμήσεις που μετέδιδε το πρακτορείο έκαναν λόγο για ζήτηση στα 2,6 δισ. ευρώ και απόδοση κοντά στο 3,5%-3,625%.

Άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών για το τριετές ομόλογο καθώς το υπουργείο οικονομικών έδωσε σχετική εντολή στους αναδόχους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών αναφέρει: “Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.”

Ικανοποίηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το 3ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου εκφράζουν στα ΜΜΕ στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Ο Viktor Szabo της Aberdeen Asset Management επισημαίνει ότι ένα περιβάλλον άφθονης ρευστότητας και το κυνήγι για αποδόσεις, είναι πιθανό να στηρίξει οποιαδήποτε έκδοση ελληνικού ομολόγου. Εξάλλου τονίζει πως η Ελλάδα δεν έχει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας και ίσως είναι σε θέση να προχωρήσει σε άμεση δημοπρασία ομολόγων στην αγορά, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Προσθέτει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η Commerzbank υποστηρίζει ότι το βασικό της σενάριο είναι η έκδοση τριετούς ομολόγου από την Ελλάδα μέσω syndication, ύψους 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Alexander Aldinger. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι εντάσεις με την τρόικα είναι απίθανο να επηρεάσουν την έκδοση, καθώς η πώληση θα καθιστούσε πιο εύκολο για τις ελληνικές αρχές να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ανακτήσουν πρόσβαση στην αγορά, κάτι που θα θεωρούνταν θετικό.

Η HSBC δια στόματος Chris Attfield υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη πώληση ομολόγων από την Ελλάδα πιθανότατα θα έλθει μέσω syndication καθώς θα είναι η δεύτερη μόλις έκδοση από το PSI και δεδομένου ότι πρόκειται για ποσό 2-3 δισ. ευρώ. Η HSBC εκτιμά ότι η πώληση ομολόγου από την Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει χώρα μέχρι την Πέμπτη. Η απόδοση αναμένεται κοντά στο 3%, η έκδοση είναι ελκυστική και θα έχει καλό carry και roll-down.

Η RBS αναφέρει ότι η βραχεία περίοδος λήξης του ομολόγου και το ενδιαφέρον από τους επενδυτές που έχασαν την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ίσως δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ομαλή πώληση.

Η Nishay Patel της UBS τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ την Πέμπτη, καθώς και ότι οποιαδήποτε νέα έκδοση θα έλθει μέσω syndication.