ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Ψαλίδι έως και 65 ευρώ – Ποιούς αφορά

Σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν μείωση στους μισθούς τους έως και 65 ευρώ. Η μείωση αφορά όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992 και η αιτία είναι οι αλλαγές που θα έχουν στις κρατήσεις για επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η αίτια της μείωσης αφορά κυρίως τις κρατήσεις οι οποίες  θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι στις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011. Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Το ΕΤΕΑ με χθεσινή του εγκύκλιο καταργεί το όριο των 1.666 ευρώ και πλέον δίνει την εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου να επιβάλουν την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με βασικό μισθό 1.626 ευρώ και συνολικές αποδοχές (με τα επιδόματα) στο ύψος των 2.134 ευρώ. Οι ασφαλιστέες αποδοχές του βάσει μισθολογίου του 2011 είναι τα 1.626 ευρώ καθώς με αυτές τις αποδοχές θα υπολογιστεί η σύνταξή του.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 λοιπόν πλήρωνε εισφορά στο ΤΕΑΔΥ 3% επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών και 2% επί των επιδομάτων.

Συνολικά, η κράτηση για την επικουρική σύνταξη έφτανε στα 56,94 ευρώ το μήνα. από το Δεκέμβριο όμως θα έχει εισφορά 3% και κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει 48,78 ευρώ. Από τη στιγμή όμως που αποφασίστηκε να επιβάλλεται η εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών του, ο εν λόγω υπάλληλος θα έχει αύξηση κρατήσεων στα 61,02 ευρώ.