ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ: “Η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης”

OMPAMAΓια τις «απεριόριστες δυνατότητες» των ΗΠΑ και του λαού τους, συνδέοντάς τες με την οικονομική ανάκαμψη η οποία «έχει ήδη αρχίσει» έκανε λόγο, στην πανηγυρική ομιλία μετά την ορκωμοσία για την δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας έμμεση μνεία στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, η οποία έχει ολοκληρωθεί και από το Αφγανιστάν, όπου επίκειται το 2014.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι χρειάσθηκαν «σκληρές επιλογές» προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα και το κόστος της δημόσιας υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι η αμερικανική ευημερία θα πρέπει να στηρίζεται στους ευρείς ώμους της μεσαίας τάξης.

Χωρίς να κάνει ευθείες αναφορές σε ζητήματα για τα οποία υπάρχει έντονη πολιτική φόρτιση στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα, μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αλλαγών στο εκλογικό σύστημα.

Δεν παρέλειψε επίσης τις προκλήσεις τις οποίες θέτει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ περιείχε επίσης αναφορές στους αγώνες των γυναικών, των μειονοτήτων και των ομοφυλόφιλων για ισοτιμία.

«Η πλέον αυτονόητη από τις αλήθειες, το γεγονός ότι όλοι μας γεννιόμαστε ίσοι, είναι το αστέρι που μας καθοδηγεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για την σταθερή προσήλωσή του στην «υπεράσπιση της δημοκρατίας» σε ολόκληρο τον πλανήτη, και ιδιαίτερα σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ κάλεσε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ να αποφεύγει να αντικαθιστά την πολιτική με το θέαμα.

«Δεν μπορούμε να ανάγουμε λανθασμένα την απόλυτη εμμονή στην άποψή μας σε ζήτημα αρχής, να αντικαθιστούμε την πολιτική με το θέαμα, ή να θεωρούμε την βωμολοχία ως έλλογο διάλογο. Θα πρέπει να δρούμε, έχοντας γνώση πως η δουλειά μας δεν είναι πάντοτε τέλεια», πρόσθεσε ο Ομπάμα, στην ομιλία του από το κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου.